Volledig scherm
© ANP XTRA

Startende ondernemer kiest vaker voor kluseconomie

Het aantal startende ondernemers is wederom gestegen en dat is mede te danken aan de opmars van klusplatformen als Uber, Werkspot en Temper. Met de komst van dit soort platformen is het een stuk eenvoudiger om aan opdrachten te komen. Dat zegt het ING Economisch Bureau in een nieuw onderzoek. 

Volgens de cijfers van het ING Economisch Bureau zijn in de eerste negen maanden van dit jaar 132.000 mensen een eigen bedrijf begonnen. Dit is een stijging van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden en zelfs 36 procent meer dan vier jaar geleden. De aanhoudende stijging is niet alleen te danken aan het gunstige fiscaal en economisch klimaat in ons land. De online platformen dragen ook een steentje bij, denken de onderzoekers.

Van de groep starters is inmiddels zo’n acht procent (zo'n 10.000 mensen) actief in de kluseconomie, bijvoorbeeld als zelfstandige maaltijdbezorger, bouwvakker of kok. Vier jaar geleden lag dat percentage nog op vijf procent. Met name de detailhandel en horeca hebben aantrekkingskracht op de starter, analyseerden de onderzoekers van het ING Economisch Bureau. In die sectoren nam het aantal zzp’ers met respectievelijk 57 procent en 35 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Opvallend: de stijging in de detailhandel komt volledig voor rekening van starters die een online webwinkel zijn begonnen.

In de horeca zien de starters vooral brood in eventcatering; zo kiezen ze voor het vak van zelfstandige koks, kelners, barista’s of nemen ze een foodtruck. ,,Het tekort aan horecapersoneel maakt het lucratief om als zzp’er je diensten aan te bieden”, merken de economen op in hun analyse. ,,Bovendien zorgt een onlineplatform, zoals Temper, ervoor dat vraag en aanbod elkaar eenvoudig kunnen vinden.”

Afhankelijk van wet- en regelgeving

Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal starters volgend jaar met tien procent stijgt naar zo'n 190.000. De economen houden wel een slag om de arm; dat aantal is afhankelijk van wet- en regelgeving rond starters en zzp’ers. Zo kan mogelijke wetgeving rond de juridische arbeidspositie van zzp’ers die voor een online platform werken de groei afremmen.

Aan de andere kant kan de Wet Arbeidsmarkt in Balans, die begin volgend jaar wordt ingevoerd, juist zorgen voor een stijging. Dan worden namelijk alle flexibele werkvormen duurder, behalve de zzp’ers. Een mogelijk gevolg kan zijn dat bedrijven liever zzp’ers inhuren dan bijvoorbeeld uitzendkrachten of payrollwerkers.

Hoe dan ook, de inschatting van het ING Economisch Bureau is dat door digitalisering en structurele veranderingen op de arbeidsmarkt de vraag naar zzp’ers sowieso hoog zal blijven. ,,Zij zijn van alle flexibele arbeidsvormen het meest flexibel en fungeren daardoor als belangrijkste stootkussen om schokken in de vraag op te vangen. Dit maakt ze aantrekkelijk voor bedrijven om in te huren”, besluit Katinka Jongkind, econoom bij het ING Economisch Bureau.