'Stop met persoonlijkheidstests, ze zijn gebaseerd op gebakken lucht'
WAT NU WEER, BAAS?Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: persoonlijkheidstests.
Delen per e-mail
Persoonlijkheidstests: vrijwel elk bedrijf neemt ze af. De tests hebben namen als Insights Discovery, Belbin, Management Drives en MBTI. Wat er zoal uitkomt? Dat je een blauw mens bent (dan wil je zekerheid). Of dat je een brononderzoeker bent (‘een doener die actief met zijn bijdrage komt’) of een ISFP (‘een veelzijdige medestander’).
Hoe ze aan die resultaten komen? Die bepaal je zelf. Je vult namelijk 50 vragen in en krijgt dan keurig je eigen antwoorden als uitkomst. Opmerkelijk hoe verbaasd mensen dan zijn dat ze zich zo in de uitkomsten herkennen. Het is net alsof je Gordon vraagt of hij kan zingen.
Schitterend ook hoeveel harmonie er uit die tests komt. Het is net Teletubbieland: nergens klootzakken, matennaaiers of roddeltantes te bekennen. Als Willem Holleeder zo’n test invult, durf ik te wedden dat hij een ‘betrokken persoonlijkheid, bevlogen familiemens en daadkrachtige professional’ is.
Wat ik eigenlijk bedoel: die tests slaan nergens op.
Gebakken lucht
Wat ik eigenlijk bedoel: die tests slaan nergens op. Al die prachtige claims van ze – dat teams beter gaan presteren en dat ze helpen de juiste man op de juiste plek te krijgen – zijn gebaseerd op gebakken lucht. Of hooguit wat boterzachte flutonderzoekjes, veelal gefinancierd door de aanbieders van die tests. In de serieuze wetenschap is nog altijd geen consistente relatie gevonden tussen type persoonlijkheid en effectiviteit. Laat staan dat er bewijs is dat teams beter gaan presteren na zo’n test dan na een copieus diner bij De Librije. Of de BurgerKing.
Die tests hebben ook een bedenkelijke moraal. Deelnemers kramen zinnen uit als: ‘Ik kan heel slecht samenwerken met Karel. Dankzij de test begrijp ik waarom: Karel is blauw. En blauwe mensen zitten nu eenmaal in mijn allergie omdat ze alles in regeltjes willen gieten’. Arme Karel. Het lijkt wel een bijeenkomst van de Ku Klux Klan. Die mensen plakken ook graag stickers op mensen die anders zijn. Het geeft te denken dat keurige bedrijven daaraan meedoen.
Liever een stevig gesprek
Wie zijn mensen serieus neemt, plakt geen stickers. Ken je het beruchte Stanford Prison Experiment uit 1971? Willekeurige proefpersonen kregen een sticker opgeplakt als gevangene of bewaker. De onderzoekers braken het experiment binnen zes dagen af vanwege mensonterend gedrag van de bewakers.
Het kwalijke mechanisme dat het Stanford-experiment blootlegde, zit ook ingebakken in persoonlijkheidstests. Een lezeres (laten we haar Ingrid noemen) vertelde me dat ze ook zo’n test moest invullen. Ze was blauw. Dat staat voor ‘het willen creëren van zekerheid en duidelijkheid’. De rest van haar collega’s bleken oranje (‘wil vooruitgang, resultaten en prestaties laten zien’) en rood (‘staat voor durf, tempo en kracht’). Ze werd al gauw de ‘dame die geen kansen ziet’. Drie maanden na de test zat Ingrid weggepest thuis.
Als je wilt dat mensen of teams zich gaan ontwikkelen, blijf dan ver weg van persoonlijkheidstests. Wie écht aan de slag wil met zijn team zonder stickers te plakken, voert gewoon een stevig gesprek. Benoem wat er niet goed gaat en zoek naar oplossingen: verhoog de salarissen, verlaag de werkdruk of ga een potje paintballen. Maar stop met die stomme persoonlijkheidstests.
Namens Ingrid en Karel hartelijk dank.
Richard Engelfriet is dagvoorzitter en schreef het boek De Succesillusie. Heb je ook een advies van je baas gekregen waar je over twijfelt? Laat het Richard weten via mail!
Verder in het nieuws
-
50 jaar minimumloon Familie Rijkens leeft van 1800 euro per maand. ‘Frisdrank koop ik niet meer’
Een fulltime baan tegen een minimumloon is anno 2019 goed voor 1615 euro bruto per maand. Dát er een absolute ondergrens is, is ter bescherming van de werknemer. Maar of het voldoende is om van rond te komen? -
Zo gebruik je lichaamstaal om jezelf beter te presenteren
Voel jij je weleens ongemakkelijk bij een presentatie of netwerkbijeenkomst? Let eens op je lichaamstaal, adviseert Denise Dechamps van Body Language Academy. Met deze gouden tips laat je een onuitwisbare indruk achter. -
PREMIUM
Camera's op werk ‘Ik heb wekenlang met ontblote borsten recht in beeld gezeten’
In de bus, aan de benzinepomp, bij de pinautomaat en ook vaak op de werkvloer: overal hangen camera’s. Toezicht is zo ingeburgerd dat je er misschien niet eens meer op let. Maar mag je werkgever je wel filmen, en mogen de beelden worden gebruikt voor, bijvoorbeeld, je functioneringsgesprek? -
‘Spreken meerdere talen geeft studenten voorsprong op arbeidsmarkt’
Studenten in Nederland hebben een flinke talenknobbel, zo blijkt uit onderzoek van vacaturesite Magnet.me. Studenten spreken niet zelden drie of meer talen en hebben daarmee een groot voordeel als ze de arbeidsmarkt betreden. ,,In een kwart van de vacatures voor starters is het kunnen spreken van twee talen een vereiste.’’ -
‘Ook vrouwen zijn minder gelukkig in hun relatie als zij de kostwinner zijn’
Stellen waarin de man kostwinner is, blijken 1 procent meer tevreden dan stellen waar de vrouw het meest verdient. Ook dat kleine verschil is volgens onderzoeker Niels Blom significant. ,,Mensen zeggen wellicht vaak dat ze voorstander zijn van volkomen gelijkheid, maar er zit verschil tussen de gewenste en hun werkelijke opvatting.''
-
Herken jij een burn-out? Doe de test!
Wat weet jij eigenlijk van burn-outs? Wat zijn de kenmerken, wanneer zit iemand in de gevarenzone? Doe de Grote Burn-out Quiz, mede samengesteld door psychiater Witte Hoogendijk (hoofd Psychiatrie Erasmus MC en coauteur van Van Big Bang tot Burn-out (2017) en Leef als een Beest (2018). -
Eerste onderzoek naar effect automatisering op werknemer zélf: salaris daalt
Robots en automatisering bedreigen onze banen? Nee, zegt het Centraal Planbureau (CPB). In een groot onderzoek keek het onderzoeksinstituut voor het eerst naar de effecten van automatisering op individuele werknemers. Conclusie: het valt allemaal best wel mee. -
Leer denken als een hacker, ook als je zelf geen oefenboef bent
Naast ethische hackers doen ook andere IT’ers er goed aan om te leren denken als een hacker. Lees hoe jij je kunt opwerken tot intern expert op het gebied van veiligheidsstandaarden.