Johan.
Volledig scherm
Johan. © Thijmen Geluk

Storingsmonteur Johan (28): ‘Ik had nooit verwacht dat ik zoveel zou verdienen’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan (28) werkt als storings- en installatiemonteur. Hij werkt tussen de 40 en 50 uur per week als zzp’er voor verschillende bedrijven.

Wat verdien je?
,,Gemiddeld 4000 euro per maand, maar daar moet de belasting nog vanaf.”

Blij mee?
,,Ik had zelf nooit verwacht dat ik zoveel zou verdienen. Ik had ook nooit verwacht dat ik zzp’er zou worden. Ik heb een mbo-sportopleiding gedaan, maar daar verdien je niet zoveel mee. En ik wil wel een goed inkomen hebben om mijn toekomstige gezin te onderhouden. Tegenwoordig wordt alles duurder en ik wil geen zorgen voor de toekomst hebben. Daarnaast vind ik het superleuk werk. Je kan mensen heel blij maken door hun internet of tv aan te sluiten.”

Waarom ben je zzp’er geworden?
,,Begin 2019 was niet zo leuk. Ik verloor mijn baan en mijn relatie ging uit. We woonden samen en nu stond ik er alleen voor. Ook financieel. Ik kreeg een uitkering van 1500 euro en daarvoor verdiende ik 2300 euro, dus toen moest ik wel m’n spaarpot stukslaan. Hoe ga ik alles betalen, dacht ik. Ik begon steeds slechter in mijn vel te zitten. Via een vacaturesite kwam ik dit werk tegen. Doordat ik zzp’er ben geworden kreeg ik weer de regie over mijn eigen leven. Nu ben ik verantwoordelijk voor mezelf. Dat voelt heel goed.”

En wat als je ziek wordt?
,,Ik zet daar geld voor opzij. En gelukkig ben ik nooit lang ziek. Waar ik me wel zorgen om maak is het coronavirus. Ik kom wel bij mensen thuis. Daarom geef ik ook geen handen meer.”

Ga je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?
,,Nee. Ik zet het geld liever zelf apart. Ik ben wel benieuwd naar de verplichte verzekering, daar ga ik het nog over hebben met mijn accountant. Mijn pensioen ga ik ook later uitzoeken. Ik ben afgelopen zomer begonnen, dus ik wilde eerst mijn klussen op de rit hebben.”

Onderhandel je met je opdrachtgever over je tarief?
,,Nee. De tarieven staan vast. Een vriend van me die ook als zzp’er hetzelfde werk deed vertelde me zijn inkomen toen ik begon. Ik dacht: dit is mijn redding. En dat was het ook. Door het werk kreeg ik weer een dagritme. Eerst was het vijf weken een opleiding volgen en ging ik van alle vrije tijd van de wereld naar veel leren en serieus zijn. Dat was heel goed voor mij. Na twee maanden zat ik eindelijk weer eens lekker in m’n vel. Dit werk heeft me heel veel positiviteit gebracht. Ik werd weer mens.”

Quote

Een vriend van me die ook als zzp’er hetzelfde werk deed vertelde me zijn inkomen toen ik begon. Ik dacht: dit is mijn redding

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ik denk hetzelfde. Eerlijk gezegd heb ik geen idee.”

Zou je het willen weten?
,,Nee, maar als ik weet dat iemand meer verdient voor hetzelfde werk, dan zit ik daar denk ik wel mee. Maar ik ga er dus vanuit dat we allemaal hetzelfde verdienen. Daar komt bij: ik ben tevreden en weet wat ik waard ben.”

Verdient Johan genoeg?

Leeftijd: 28
Aantal jaar werkervaring: 1
Aantal werkzame uren per week: 40
Opleiding: MBO 4
Branche: onderhoud & reparatie

Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie is 1753 euro. ,,Daar zit ik flink boven. Dat wist ik wel.” 

Check het zelf via de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank.

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is de Salariswijzer? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant.

Wil je een hoger salaris? Bekijk de video hieronder: