Volledig scherm
Foto ROBIN UTRECHT © Robin Utrecht

Student, neem juíst een bijbaan als vuilnisman

Studenten zoeken hun bijbaantje meestal in de sector waarin ze worden opgeleid. Zonde, zegt Sander Overduin van uitzendbureau Olympia. Bijklussen als bijvoorbeeld tramconducteur of vuilnisman kan studenten waardevolle inzichten bezorgen.

Een bijbaan in een heel andere sector kan van grote waarde zijn, zo zegt Overduin. ,,Ervaring in het eigen werkgebied doen studenten al genoeg op tijdens de studie, door bijvoorbeeld stageopdrachten.’’ In een veranderende arbeidsmarkt loont het om verder te kijken dan het eigen toekomstige werkgebied. 

Overduin: ,,Technische ontwikkelingen gaan ongelooflijk snel, waardoor werk verdwijnt. Kennis hebben alleen is dan niet genoeg. Je moet bepaalde vaardigheden ontwikkelen die je niet tijdens je studie opdoet. Buiten de bubbel van de studie kom je in een hele andere wereld terecht, met mensen die heel anders tegen zaken aankijken. Dat kan je blik verruimen.’’

Een student moet bewust nadenken wat een bijbaantje toe kan voegen aan zijn of haar eigen ontwikkeling. ,,De juiste bijbaan kan een waardevolle aanvulling zijn. Iemand die rechten studeert, doet er goed aan wat meer mensenkennis op te doen. Bij bijvoorbeeld een baantje in de horeca moet je leren omgaan met allerlei soorten mensen. Datzelfde geldt voor een bijbaan als tramconducteur. Het kan ook lonen om werk te kiezen waaruit je maatschappelijke betrokkenheid blijkt, zoals bij een bijbaantje in de zorg of het doen van vrijwilligerswerk.’’

'Dit werk heeft mijn horizon verbreed'

Volledig scherm
Student Victor van Wijngaarden (23) heeft een bijbaan als vuilnisman © Privéarchief

Victor van Wijngaarden (23) is derdejaarsstudent Bedrijfskunde. Hij heeft een bijbaan als vuilnisman bij vuilverwerker Suez.

,,Om een leuke bijbaan te vinden, moet je best geluk hebben. Ik heb het prima naar m’n zin bij Suez. Ik bel als ik tijd heb, of zij bellen als ze iemand nodig hebben. In de vakanties werk ik hele weken, tijdens de studie af en toe een dag.

,,Ik vind het hartstikke leuk werk: ik ben lekker buiten, ben sportief bezig en zit even niet met mijn hoofd in de boeken. Maar je moet het aankunnen. Het is fysiek wel zwaar, en gisteren stond ik van 7 uur ’s ochtends tot kwart voor 6 ’s avonds op de vrachtwagen. Het weer was gelukkig goed, maar het kan ook de hele dag regenen.

,,Suez heeft moeite mensen te vinden voor het werk. Ik denk omdat er een soort taboe op heerst. Mensen vinden het vies. Ze gaan liever binnen bij een productiebedrijf zitten. Maar ik krijg zo een paar euro meer per uur betaald. Ik hoor wel eens van anderen dat ze het ongemakkelijk zouden vinden als iemand ze zou zien achterop de vuilniswagen, maar dat vind ik flauwekul. Dit werk moet toch ook gedaan worden? Als ik een bekende zie, maak ik gewoon een praatje.

,,Ik zou andere studenten zeker aanraden een ander soort bijbaan te nemen. Je zit in een heel andere omgeving en hebt contact met mensen die een heel andere insteek in het leven hebben. In een staffunctie of managementpositie maak je het werk namelijk niet mee op de werkvloer. Hier zie ik dingen bij het bedrijf die wel beter zouden kunnen en ik praat er ook weleens over met mijn collega’s. Zij hebben ook allemaal goede ideeën, daar leer ik ook weer van. Dit werk heeft misschien niets met mijn studie te maken, maar het heeft wel mijn horizon verbreed."

'Collega's vonden me in het begin wel wat jong'

Volledig scherm
Laressa Dalloesing (21) is student en tramconducteur © Privéarchief

Laressa Dalloesing (21) begint na de zomer met een studie International Business. Ze is al drie jaar tramconducteur in Amsterdam.

,,Ik ben begonnen als tramconducteur toen ik 18 was. Ik had al in de bibliotheek en de supermarkt gewerkt, maar wilde iets anders. Een kennis van me deed dit ook en raadde het me aan. Ik had er nog nooit over nagedacht maar besloot het te proberen. Nu doe ik dit al drie jaar.

,,Het werk bevalt goed. Ik heb elke dag een andere lijn en elke dag is anders. Het contact met de passagiers is vaak leuk en er gebeurt altijd wel iets bijzonders of grappigs. 

,,Mijn collega’s vonden me wel wat jong voor dit werk, maar ze stonden voor me klaar. Ik kon alles vragen en ze hielpen me, bijvoorbeeld als ik iets niet durfde te zeggen. ‘Je moet nog wat harder worden, maar dat komt wel’, zeiden ze dan. Dat is ook zo. Je hebt in dit werk ook wel eens te maken met minder leuke dingen, zoals een passagier die agressief is. In het begin vond ik het lastig om daarmee om te gaan, maar na de eerste keer weet je wat je moet en kan je erna gewoon door met je dienst.

,,Ik zou dit werk zeker aanraden aan andere studenten. Het is afwisselend en flexibel in te delen, ideaal als je studeert. Door alle verschillende passagiers op de tram doe je mensenkennis op. Ik ben er ook veel geduldiger door geworden en heb geleerd adequaat te reageren. Wat dat betreft heb ik van dit werk wel wat meer ballen gekregen."

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief