Volledig scherm
© Shutterstock

Te veel aandacht voor het werk zet relatie onder druk

Bij tweeverdieners heeft het werk nog weleens een negatieve invloed op de thuissituatie, zo blijkt uit onderzoek van work-lifeplatform Intermediair. Te veel aandacht voor het werk en te weinig voor partner en gezin leidt tot stress en irritaties. Bij 1 op de 4 is de carrière zelfs medeverantwoordelijk voor het verbreken van de relatie.

Voor het onderzoek heeft Intermediair 566 hogeropgeleide, werkende Nederlanders met een partner en/of kinderen gevraagd hoe hun werk hun privéleven beïnvloedt. 

Werk blijkt nogal eens voorrang te krijgen op partner en gezin: 32 procent zegt een of meerdere keren in de week thuis over te werken. Van de ondervraagden zegt 6 procent zelfs dagelijks over te werken. Ruim de helft (53 procent) vindt dan ook dat hij of zij soms of veel meer tijd zou mogen besteden aan partner of gezin.  

Als het werk voorrang krijgt op thuis, kan dat meerdere negatieve gevolgen hebben voor de relatie tussen partners. Bij 63 procent ontstaan irritaties en 48 procent van de ondervraagden zegt hier meer stress door te ervaren. Volgens 47 procent leidt het tot gebrekkige combinatie tussen partners. Zestien procent heeft het gevoel door invloed van het werk uit elkaar te groeien. 

In het ergste geval loopt de relatie zelfs op de klippen door het werk. Onderzoeker Garikai van Weydom: ,,Als we vragen naar verbroken relaties wordt bij 25 procent van de gevallen het werk genoemd als een van de oorzaken.’’ 

Vrouwen zien het werk van de partner eerder als oorzaak van spanningen dan mannen. ,,Van de mannen zegt 72 procent er geen spanning in de relatie door te ervaren, bij de vrouwen is dat 60 procent.’’ Van de vrouwen zegt 45 procent dat hun partner meer tijd aan het gezin zou mogen besteden terwijl 81 procent van de mannen vindt dat de partner er voldoende is voor het thuisfront.

Het onderzoek schetst verder een traditioneel rollenpatroon, zo zegt Van Weydom. ,,Je zou verwachten dat de taken inmiddels gelijk verdeeld zijn thuis, maar dat valt tegen. Van de mannen zegt 10 procent het meeste te doen in het huishouden tegenover 69 procent van de vrouwen.’’ Ook als het op de zorg voor de kinderen aankomt, ziet Van Weydom een traditionele verdeling. ,,Van de vrouwen geeft 56 procent aan dat zij het meeste doen in de zorg voor de kinderen, van de mannen zegt maar 10 procent dit op zich te nemen.’’

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief