Van arts in opleiding naar fulltime model
2017 was het jaar dat ik...2017 was het jaar dat Lizette Croes haar baan als hartfunctielaborant opgaf en de halve wereld overvloog. Ze werd model.
Delen per e-mail
Van de felle tl-buizen in het Utrechtse UMC naar de spotlights van het modellenwerk in Kaapstad. Dit jaar pakte Lizette Croes haar biezen en vertrok richting het zuiden, voor een carrière als fotomodel.
Dat besluit nam Croes (23) niet lichtvaardig. Want al van kinds af aan wilde ze maar een ding: arts worden. ,,Op de middelbare school koos ik speciaal vakken om uiteindelijk geneeskunde te kunnen studeren”, vertelt Croes vanuit Kaapstad.
UMC
En dat deed ze, in Utrecht. Tijdens haar studie werkte ze als hartfunctielaborant in het UMC. ,,Dat werk deed ik ’s nachts”, zegt Croes. ,,Overdag was ik bezig met studeren.”
Maar het artsenbestaan was hard, haar levenslange droom ten spijt. ,,De dingen die ik meemaakte, dingen die ik zag, ze vielen me zwaar. Ik bleek een stuk gevoeliger dan ik dacht”, zegt Croes. ,,Mijn hele leven was geneeskunde. Het was beklemmend, benauwend.”
Ze nam een radicaal besluit. Ze belde haar manager op, die haar al begeleidde bij wat sporadisch modellenwerk. Croes vroeg haar: ,,Is er nog een kans dat ik dit fulltime kan doen?.” Dat kon, maar niet in Nederland. ,,Daar is de markt veel te competitief”, legt Croes uit. ,,En ik was al wat ouder natuurlijk.”
Athene
Croes was destijds 22 jaar oud. Dat is niet oud, helemaal niet zelfs. Tenzij je model bent. ,,Zeker in modellensteden als Parijs en Milaan moet je concurreren met meisjes van 16,17 jaar”, aldus Croes. ,,Ik ging naar Athene, waar de concurrentie minder moordend is.”
Vanaf dat moment ging het snel. In de voorbije maanden reisde Croes via Griekenland en Spanje naar Maleisië om te eindigen in Kaapstad. Althans, voorlopig dan. ,,Ik blijf hier tot eind maart”, zegt ze. Maar dat kan nog veranderen. ,,Het leventje is heel onvoorspelbaar. Plannen maken is moeilijk.”
Maar dat reizen maakt haar baan juist zo leuk, vindt Croes. ,,Ik ben betaald de wereld aan het ontdekken”, glundert ze. ,,Dit is een droom die uitkomt.” De komende vijf jaar wil ze door met dit bestaan. Daarna wil ze fotograaf worden of zelf modellen begeleiden.
En natuurlijk is het leven als model soms eenzaam, met al dat reizen. Contacten zijn vaak oppervlakkig. Maar elke dag heeft ze contact met familie en met haar beste vriendin Nathalie. En elke dag ziet ze wat nieuws. Croes: ,,Ik heb in een jaar zoveel meegemaakt. Ik ben blij dat ik die radicale keus gemaakt hebt.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Salaris ‘Toen ik in loondienst kwam, kreeg ik er 250 euro bij’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: heftruckchauffeur Ayrton (24). -
Arbeidsparticipatie onder niet-westerse migranten stijgt flink
De arbeidsparticipatie onder personen met een niet-westerse migratieachtergrond is gestegen, meldt het CBS. In 2018 was 60,9 procent van deze groep aan het werk, bijna net zoveel als voor de crisis. Het gat met werkenden met een Nederlandse achtergrond blijft echter groot. Van hen heeft 69,1 procent werk. -
‘Ook vrouwelijke eigenschappen zijn nodig in een bedrijf’
Sinds 2013 geldt in Nederland een streefcijfer voor besturen en raden van commissarissen in grote bedrijven: minstens drie op de tien moet vrouw zijn. Maar al even lang wordt dat percentage niet gehaald. Waar ligt dat aan? Work-lifeplatform Intermediair vraagt het drie Nederlandse topvrouwen. -
Dit Nederlandse bedrijf doet het beter op Instagram dan Kim Kardashian
Kim Kardashian, Ariana Grande en Cristiano Ronaldo hebben het nakijken. Het account van het Nederlandse bedrijf 433 staat op de derde plek van Instagram-accounts met de meeste interacties. -
Dit zijn de beste plekken op de wereld om een baan te vinden
Wie in het buitenland wil werken, kan kiezen uit de hele wereld. Hoe maak je de beste keuze? HousingAnywhere stelde een lijst samen met de beste plekken in het buitenland om een baan te vinden. Opvallend is de aantrekkelijkheid van Duitsland.
-
Vacature van de week Verstand van (bruids)mode? Winkel ‘Say Yes to the Dress’ zoekt nieuwe styliste
Zit jij steevast aan de buis gekluisterd bij het bruidsjurkenprogramma Say Yes to the Dress? En heb je ook nog ervaring in de fashionretail? Dan heeft bruidsmodewinkel Koonings in Deurne de baan voor jou. Ze zoeken een nieuwe styliste om bruiden aan hun droomjurk te helpen. -
50 jaar minimumloon Familie Rijkens leeft van 1800 euro per maand. ‘Frisdrank koop ik niet meer’
Een fulltime baan tegen een minimumloon is anno 2019 goed voor 1615 euro bruto per maand. Dát er een absolute ondergrens is, is ter bescherming van de werknemer. Maar of het voldoende is om van rond te komen? -
Zo gebruik je lichaamstaal om jezelf beter te presenteren
Voel jij je weleens ongemakkelijk bij een presentatie of netwerkbijeenkomst? Let eens op je lichaamstaal, adviseert Denise Dechamps van Body Language Academy. Met deze gouden tips laat je een onuitwisbare indruk achter.