ClassicNL organiseert samen met de BankGiro Loterij een muziekwedstrijd voor thuismuzikanten.
Volledig scherm
ClassicNL organiseert samen met de BankGiro Loterij een muziekwedstrijd voor thuismuzikanten. © ClassicNL

Van huiskamerchallenge tot gratis foto's: dit doen Nederlandse bedrijven om anderen te helpen

Veel Nederlandse bedrijven laten zich van hun goede kant zien tijdens de coronacrisis. Dat levert veel mooie acties en samenwerkingen op. Zo maakt fotograaf Suzan Alberts gratis profielfoto's van mensen die hun baan kwijtraakten door de coronacrisis.

Omdat veel Nederlanders door de coronacrisis zonder werk zitten, wil fotograaf Suzan Alberts (27) hen een hart onder de riem steken door gratis profielfoto’s te schieten. ,,Dat doe ik natuurlijk wel op een veilige afstand. Maar dat kan makkelijk in mijn studio’’, zegt Alberts. Mensen die net zonder baan zijn komen te zitten en een profielfoto nodig hebben voor hun cv of LinkedIn kunnen zich bij Alberts melden. 

Stralende foto

Met haar eigen bedrijf gaat het gelukkig nog best goed. ,,In maart zou ik mijn beste maand draaien en in april had ik een aantal grote klussen met meerdere mensen staan, die gaan natuurlijk niet door. Ik loop best wat inkomsten mis, maar ik red me gelukkig wel.’'

Zelfportret van Suzan Alberts.
Volledig scherm
Zelfportret van Suzan Alberts. © Suzan Alberts

Alberts wil graag anderen helpen die het niet zo makkelijk hebben. ,,Ik hoor veel verhalen van mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt. Mensen die net alles op de rit hadden en nu met niets zitten. Dat vind ik echt erg.’’ Omdat veel werkzoekers geen zakelijke foto van zichzelf hebben, schiet Alberts er een voor hen, kosteloos. Want met een goede profielfoto kun je volgens de fotograaf echt laten zien wie je bent en vind je misschien eerder een nieuwe baan. ,,Ik zou ook eerder iemand aannemen die een stralende foto heeft.’’ 

Daarnaast probeert Alberts met haar gratis diensten mensen op te vrolijken. ,,Het gaat om het positieve gevoel, het idee dat je er weer fris tegenaan kunt.’’ Na de shoot krijgen de gefotografeerden een foto opgestuurd naar keuze, bewerkt en wel. 

Naast de fotoshoots neemt Alberts de tijd om achterstallig werk te doen, haar administratie op orde te brengen en onlinecursussen te volgen. ,,Als je gestrest en werkloos thuis gaat zitten, word je daar vanzelf ook ziek van. Het is juist goed om nu te laten zien wat je kan, waar je waarde zit.’’

Aanstaande maandag vind de eerste gratis fotoshoot plaats en Alberts heeft nog een plekje over. Wil jij kans maken? Stuur dan vandaag voor 18.00 uur je verhaal naar info@suzanalberts.com.

Bekende initiatieven van Nederlandse bedrijven

Alberts is niet de enige ondernemer die in deze crisistijd iets bijzonders doet.

Huiskamer Challenge
Iedereen die een instrument speelt of zingt kan zich nu opgeven voor de Huiskamer Challenge van radiozender Classic NL en de BankGiro Loterij. Dagelijks worden de muzikale inzendingen door een jury beoordeeld. De video met de meeste likes en het beste juryoordeel is dagwinnaar en krijgt speeltijd op de radio. De uiteindelijke hoofdprijs bestaat onder meer uit een optreden tijdens het Zomerconcert in het Concertgebouw en een platencontract.

Coromapost
Omapost is een app en website voor mensen die graag een kaartje naar (eenzame) ouderen willen sturen. Nu biedt Omapost via Coromapost de mogelijkheid om opa’s en oma’s een kaart te sturen die thuis moeten blijven vanwege corona. Op de voorkant zet je een zelfgekozen afbeelding en op de achterkant plaats je een tekst. De kaartjes worden tegen kostprijs verstuurd, dus het bedrijf maakt geen winst op de verzendingen.

Live sportlessen
Nu we niet meer naar de sportschool en andere sportverenigingen kunnen, neemt het aantal gratis work-outvideo’s in razend tempo toe. Sportschool Fit For Free doet ook een duit in het zakje en biedt gratis lessen aan via een livestream op Facebook en Instagram. Zo volg je vanuit huis een les High Intensity Interval Training of Afrobeats. Voor kinderen organiseert Fit For Free specialise kids work-outs.

Red je boeketje
De Nederlandse telers moeten door de coronacrisis veel bloemen weggooien omdat exporteren nu niet mag. Dat is zonde, dacht Red je Pakketje. Daarom richtte de pakketbezorger samen met partners een speciaal platform op: Red je Boeketje. De boeketten worden opgekocht en verkocht voor 15 euro om ze naar een van de 120.000 geïsoleerde ouderen in verzorgingstehuizen te sturen. Je kunt het boeketje ook bij een zelfgekozen iemand laten bezorgen. 

Theater Rotterdam
Omdat alle theaters dicht moeten blijven, bedacht Theater Rotterdam een manier om de voorstellingen bij mensen thuis te brengen. Op de site van het productiehuis zijn verschillende oude voorstellingen en films te bekijken. Zo kun je een link krijgen naar dansvoorstelling Pablo van het Scapino Ballet of een registratie van de familievoorstelling De Gelaarsde Poes. Ook heeft Theater Rotterdam podcasts beschikbaar gesteld.

Live-Eet benefietdiner 
Honig zette samen met Voedselbanken Nederland iets moois op: een digitaal benefietdiner waar heel Nederland bij kon aanschuiven. Veel Nederlanders zijn afhankelijk van de Voedselbank voor hun eten. Via het event Live-Eet werd geld opgehaald om meer mensen een maaltijd te kunnen geven. Wie mee wilde doen met de actie, kon aanschuiven en via een live-verbinding verschillende BN’ers zien optreden vanuit hun eigen woonkamer. Geld doneren kon via een Tikkie.

Deze kinderpsycholoog geeft tips over hoe je ondanks deze moeilijke situatie alsnog met elkaar (als gezin) kunt blijven genieten: