Volledig scherm
Travelblogger Milou van Roon (26) werkt locatie-onafhankelijk en reist de wereld over. © Privéarchief

Voor travelblogger Milou is de wereld haar kantoor

4-urige werkweekHet boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 6: Milou van Roon (26).

Milou is travelblogger voor Explorista en eigenaar van een content agency. Ze werkt locatie-onafhankelijk en reist de wereld over. Milou leeft vanuit haar koffer en haar laptop is haar kantoor. Haar huis in Nederland heeft ze vorig jaar opgezegd. Negentig procent van haar bezittingen heeft ze weggedaan. Bij haar ouders ligt alleen nog haar winterkleding, boeken, kunst en souvenirs.

Digital nomad

,,Als ik reis voel ik me zo alive. In Nederland zit je zo snel in het ritme van huisje, boompje, beestje. Je hebt een baan, koopt een huis en start een gezin. In het weekend doe je wat leuks en ‘s avonds zit je op de bank. Maar waar ík gelukkig van word, is reizen en m’n bedrijf.’’ Het leven als digital nomad is niet per se een karig bestaan. ,,Ik overnacht niet in hostels hoor. Ik noem mezelf ook wel een luxury nomad. Ik slaap op comfortabele plekken. Appartementen of hotels. Het blijft alleen wel altijd hopen op goede wifi. Dat blijft een gok. In India heb ik een keer met m’n telefoon achter de koelkast gehangen, omdat daar het sterkste signaal was.”

Op dit moment zit ze in haar hotelkamer in Kuala Lumpur, Maleisië. Haar vriend, die filmmaker is, heeft ze vorige week op het vliegveld uitgezwaaid. Hij had een klus in Nederland. Voor het grootste gedeelte reizen ze samen, maar nu wilde ze liever nog wat alleen reizen in plaats van mee terug naar de kou. Morgen gaat Milou naar de Cameron Highlands, daarna een paar dagen naar de eilanden Penang en Langkawi. Dan vliegt ze naar Nederland waar ze een paar dagen blijft om vervolgens weer door te reizen naar Finland.

Community

Volledig scherm
Een 'gewoon' leven in Nederland ziet Milou niet zitten: 'Waar ik gelukkig van word is reizen en mijn bedrijf.' © Privéarchief

Ze mag dan veel alleen zijn in een vreemd land, eenzaam is Milou zeker niet. ,,Ik ben founder van de Female digital nomads-Facebookgroep. Als ik in het buitenland ben, spreek ik met iemand uit de groep af om wat te eten en te drinken. Het is echt een community. Mijn sociale leven speelt zich voornamelijk online af. Ik spreek mijn beste vriendinnen bijna dagelijks via Facebook en via de app.”

Ze maakt niet alleen zelf een blog, maar stuurt voor haar content agency ook een team van schrijvers aan. Haar bedrijf levert teksten over reizen in 7 talen. ,,Ik zie hoe belangrijk vakanties zijn in iemands leven. Het zijn vaak één van de weinige momenten in het jaar dat je echt kunt ontspannen en waardevolle herinneringen kunt maken met familie en geliefden. Herinneringen die je je hele leven bij je draagt. Dus ik vind het heel waardevol om eraan bij te dragen dat mensen nóg betere en leukere vakanties hebben waar ze met plezier op terugkijken. Als mijn tips en adviezen daarbij kunnen helpen, dan haal ik daar mijn voldoening uit. Dat is mijn ultieme drive.”

Milou heeft een duidelijk doel voor ogen: ,,Ik wil een van de grootste Nederlandse persoonlijke reisblogs zijn én blijven.'' Daarnaast wil ze een merendeels passief inkomen opbouwen. ,,Ik heb nu bijvoorbeeld een template voor bloggers en in de toekomst wil ik uitbreiden met e-books en cursussen, bijvoorbeeld over ondernemen als digital nomad.’’

Een week als deze

Maandag
Ik begin elke ochtend met het checken van mijn email en social media. Vandaag heb ik afgesproken met twee Amerikaanse meiden die ik ken van Bali, die toevallig ook in Kuala Lumpur zijn. Samen bezoeken we ’s ochtends de Batu Caves.

Dinsdag
Ik breng mijn was weg, en ga aan mijn artikelen werken in de Starbucks. ‘s Avonds spreek af met één van mijn Amerikaanse vriendinnen in een straat met allerlei foodstalletjes. Daarna boek ik enkele van de tickets die ik de vorige dag heb gevonden.

Woensdag
‘s Ochtends een rondje email, social media en Facebook-groep. Daarna spendeer ik een paar uur aan het updaten van een oude blogpost op mijn site over Brugge. Ik besluit naar een Chinese tempel te gaan. Ik heb zo’n leuke klik met mijn Uber-chauffeur dat hij me besluit rond te leiden door de tempel, en me daarna gratis af te zetten bij een nabijgelegen winkelcentrum. Super tof!

Donderdag
Ik doe weer mijn gebruikelijke ochtendroutine. Daarna werk ik voor mijn Engelse blog aan een post over mijn favoriete stad, Londen. Ik doe ook wat research voor toekomstige artikelen. Na al die dagen heb ik nog steeds de belangrijkste bezienswaardigheid in Kuala Lumpur niet gezien, de Petronas Twin Towers. Ik neem er een taxi naartoe, schiet wat foto’s, scoor lunch en haast me daarna terug naar het hotel voor een Skype-interview met het AD.

Vrijdag
Vroeg opstaan! Ik doe mijn gebruikelijke routine en check dan uit mijn hotel. Ik heb afgesproken met een Belgische backpacker die ik in een Facebook-groep heb leren kennen. Hij is van plan het weekend door te brengen op dezelfde plek als ik, dus het is logisch om samen op te trekken. Samen pakken we de bus naar de Cameron Highlands, een rit van vier uur.

Zaterdag
Weekenden neem ik in principe vrij. Ik spendeer vandaag de hele dag met het ontdekken van de Cameron Highlands.

Zondag
Vandaag ga ik weer verder. Ik pak de bus naar Penang, een eiland voor de Maleisische kust. Hier ga ik een week verblijven zodat ik genoeg tijd heb om te werken en rond te kijken. Ook hier zal ik niet veel alleen zijn: ik ken sowieso twee mensen die tegelijkertijd in Penang zijn. Alleen reizen is helemaal niet eenzaam: ik heb bijna elke dag sociale afspraken. Strangers are friends you haven’t met yet :-)

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!  

  1. ‘Voor uitgebuite fabriekswerkers hoef je niet naar Bangladesh. Hier heb je ze ook’

    ‘Voor uitgebuite fabrieks­wer­kers hoef je niet naar Bangladesh. Hier heb je ze ook’

    Fabriekswerkers die ellenlange dagen draaien, landbouwarbeiders die amper betaald krijgen of migranten die gevangen zitten in moderne slavernij: dit soort schrijnende toestanden komt alleen in verre landen voor, toch? De waarheid ligt anders, ontdekten de journalisten van platform Investico. Ook de Nederlandse arbeidsmarkt heeft een schaduwkant, beschrijven ze in het boek Uitgebuit, dat vandaag verschijnt.