Volledig scherm
Jorn van Dam ként de werkdruk in het basisonderwijs maar voelt die zelf niet. © Johan Nebbeling

Waarom deze leraar geen werkdruk voelt

Serie: Relaxte baanHet werkende leven is drukker dan ooit. AD Werkt vraagt wie de meest relaxte baan van Nederland heeft. Vandaag: docent Jorn van Dam (34).  

Ouderavonden, nakijkwerk, vergaderingen, toetsweken, verjaardagen, administratie, uitstapjes en duizend andere dingen die bij het werk van de onderwijzer horen: Jorn van Dam ként de werkdruk in het basisonderwijs. "Het is geen baan van negen tot vijf, dit werk stopt nooit. Ik begrijp dat collega’s daarmee kampen en wil het niet bagatelliseren. Ook ik heb het soms erg druk. Maar ik ervaar dat niet als werkdruk. Integendeel, ik heb de meest relaxte baan die je je kunt voorstellen. Dit werk maakt mij gelukkig."

Salesmanager

Volledig scherm
© Johan Nebbeling

Van Dam is een zij-instromer. Hij reisde als salesmanager in de ICT de wereld over, maar besloot op zijn 27ste het roer om te gooien. "Ik verdiende lekker en was goed in mijn werk, maar putte er geen bevrediging uit."

Als judoleraar had hij al kinderen les gegeven. "Iedereen vond dat ik dat goed deed. Zo kwam ik op het onderwijs." Nu is hij sinds zes jaar docent basisonderwijs, waarvan de laatste jaren op de protestants-christelijke basisschool Gaspard De Coligny in Baarn. Dit schooljaar heeft hij groep 7 onder zijn hoede.

"Ik heb bewust gekozen voor het basisonderwijs. Als docent sta ik letterlijk aan de basis van de ontwikkeling van kinderen. Die groei die ze doormaken is fantastisch om te zien. Dat jongetje dat eerst geen klok kan kijken en het een dag later opeens wel snapt - dat telt voor mij meer dan alleen de omgang met kinderen, hoe geweldig ik dat óók vind. Want kinderen zijn vaak zo grappig en aandoenlijk! Ik lach heel wat af."

Twintig kinderen zitten er in zijn klas, van zeer verschillend niveau. De een heeft het in zich om professor te worden, de ander ziekenverzorgster of buschauffeur. Maar van welk niveau ook, Van Dam wil uit iedere leerling het beste halen. Zijn motto is vervat in de tekst op de banner in zijn klas: ‘Het gaat er niet om of je de beste bent, het gaat erom of je beter bent dan gister’. "Ik wil kinderen laten inzien dat ze het niet voor mij doen, maar voor zichzelf. En dat je soms dingen moet doen die je moeilijk vindt of niet leuk om verder te komen."

Laatst kwam hij een oud-leerling tegen. "Hij werkte nu in de zorg, vertelde hij. Hij was geïnspireerd geraakt door een project over zorg in mijn klas van destijds. Het is toch prachtig als je kinderen op een spoor kunt zetten?"

Pesten

Terwijl de kinderen in stilte op hun laptopjes aan het werk zijn, doet Van Dam de ronde. Hij hurkt naast zijn leerlingen, beantwoordt vragen, helpt hen op weg. Problemen met gezag heeft hij nooit. "Ik stel duidelijke kaders. Daarbinnen kan alles, wie er buiten gaat krijgt met mij te maken. Ruzie en pesten tolereer ik niet. Je hoeft geen vrienden te zijn, maar je kunt als klasgenoten wel normaal met elkaar omgaan."

Met lastige ouders heeft hij geen problemen. "Ik weet dat ik ook niet de wijsheid in pacht heb. Dus ik luister goed naar wat ze zeggen. Maar ik stá ook achter wat ik doe en ben daar duidelijk over."

Zijn toekomst ligt in het onderwijs, hij volgt een opleiding tot schooldirecteur. "Vanwege mijn eigen ontwikkeling, niet voor het geld. Niemand gaat het onderwijs in voor het salaris. Het klinkt misschien ouderwets, maar het is waar: voor de klas staan, is een roeping. Ik heb mijn roeping gevonden."