Volledig scherm
© Shutterstock

Waarom een tafelvoetbalspel een aanwinst is voor je werkplek

Nederlandse bedrijven ‘ontdekken’ tafelvoetbal steeds meer als ijsbreker. Je babbelt net wat makkelijker met nieuwe collega’s of potentiële klanten als je letterlijk wat om handen hebt. Er zijn zelfs toernooien en competities tussen bedrijven.

Quote

Vanwege ruimtege­brek hebben ze de inschrij­ving moeten sluiten. Er is inmiddels een wachtlijst van vijf bedrijven.

De wereldkampioen tafelvoetbal 2018, Thijs van Schijndel (26), krijgt wekelijks meerdere verzoeken van bedrijven om workshops te geven of om ‘iedereen die aan de tafel komt af te slachten’. ,,En dat is zonder een officieel eigen bedrijf of reclame. Als ik dit professioneel zou doen, verdien ik meer dan met mijn baan als onderzoeksmedewerker bij de gemeente Amsterdam.’’

,,Ik zie een voorzichtige trend’’, zegt ook Fred Bijlsma (58), mede-eigenaar van Kickerprofs. Hij organiseert zo’n zestig tot zeventig tafelvoetbalevenementen voor bedrijven in Nederland, Duitsland en België. Bijlsma volgt alles wat met tafelvoetbal te maken heeft op de voet en ziet steeds vaker berichten en foto’s voorbijkomen van tafelvoetbaltafels in bedrijfskantines.

Hij snapt de populariteit wel: ,,Het is laagdrempelig en een fijne ijsbreker als mensen elkaar niet kennen.’’ Uit eerder verschenen onderzoek van de Universiteit van Konstanz blijkt bovendien dat het verlagen van de subjectief ervaren leeftijd van werknemers helpt de productiviteit te verhogen. En wie voelt zich niet weer even een tiener tijdens een fanatiek potje pingpong of tafelvoetbal?

Onder de tafel kruipen

Wil je stiekem graag meedoen met je collega’s, maar ben je bang om ingemaakt te worden? Van Schijndel heeft een paar tips voor je:

1. Leg de bal eerst stil voordat je je actie maakt. Veel mensen proberen alles tegelijk te doen vanuit de beweging en raken daardoor de bal onnodig kwijt.

2. Als de bal bij je aanvaller is, probeer de bal dan in het midden van het goal te klemmen. Dan is het makkelijker om een hoek te kiezen en te schieten; een penalty in het voetbal wordt immers ook niet vanaf de zijkant genomen.

3. Durf te spelen en verlies met je hart. ,,Ik heb vroeger ook flink wat pakken slaag gekregen. Je leert alleen door tegen mensen te spelen die beter zijn dan jijzelf.’’

In de kantine van CRM Software-leverancier SuperOffice in Eindhoven, die met royale leren banken en een grote smart-tv meer op een luxe hotellobby lijkt, staat een glimmende tafelvoetbaltafel. Elke dag speelt de harde kern van zo’n tien man hier vijf of zes potjes. De spelletjes zijn sfeerversterkers, merken ze. De afdelingen sales en consultancy gaan informeler met elkaar om en als je met 10-0 wordt ingemaakt, moet je onder de tafel door kruipen, ongeacht hiërarchische positie.

,,Wouter is de beste van het kantoor’’, zegt fanatiek speler en accountmanager Luuk Akkermans (31). Hij draait zijn poppetje achterlangs om de bal heen en haalt dan keihard uit, legt Akkermans uit. Een move die ze ‘terughalen’ noemen. ,,Dat doet hij zo snel, daar kan je niet tegenop.’’

Akkermans – zelf bedreven in de ‘sleper’, de pop met de voet aan de bal opzij trekken en daarna snel naar voren draaien – opperde vorig jaar of het niet een idee was om een competitie te organiseren met wat andere bedrijven. Een gelikt promotiefilmpje waar het iconische ‘Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, jaaaaaaaaa’ van Jack van Gelder onder was gemonteerd deed de rest: twintig bedrijven namen het afgelopen oktober tegen elkaar op.

Veel teams verschenen in speciaal bedrukte t-shirts. Voor de prijsuitreiking was een klein erepodium neergezet. Dit jaar is het aantal deelnemers bijna verdubbeld. Vanwege ruimtegebrek hebben ze de inschrijving moeten sluiten. Er is inmiddels een wachtlijst van vijf bedrijven. Ook is er dit jaar een serieuze eerste prijs: een Nespresso-apparaat.

Gloednieuwe kunststof tafel

Christian Erades (38), commercieel directeur van kaartenmaker MapCreator, het bedrijf dat de competitie van SuperOffice in 2018 won, heeft met enige tegenzin ingestemd met de aankoop van een gloednieuwe 1300 euro kostende tafel van kunststof. Een wens van het winnende tweetal. Hij incasseert een tikkeltje chagrijnig zijn verlies, 2-10, tijdens de pauze.

Hij is ontevreden over de ‘terughalers’, die kwamen volgens hem vroeger veel lekkerder aan. Met de nieuwe tafel is bovendien nog nooit een klinker gescoord (wanneer de bal na een doelpunt weer terug in het veld kaatst, goed voor twee punten). ,,Het lijkt alsof de kracht die je zet vertraagd en afgezwakt op de poppen terechtkomt.’’ Met de oude houten tafel durfde Erades zich een goede speler te noemen. Nu niet.

Hij loopt een verdieping omhoog, hun oude houten tafel is verkocht aan de bovenburen. ,,Alleen kijken hè’’, klinkt het jolig vanuit een glazen kantoortje. ,,Hier hou ik van’’, roept Erades enthousiast als hij aan een rammelende stang draait. ,,Ik heb járen zo gespeeld. Dit is mijn jeugd.’’ Het zwarte voetje van de verdediger linksachter is aan weerszijden blank geschuurd. Het ooit witte balletje is bijna zwart. ,,Die deden we vroeger nog wel eens in de afwasmachine.’’

De wedstrijd in juni, die in potjes van elk negen minuten op zes tafels van kunststof wordt beslist, wordt overigens niet volgens de officiële regels van de internationale tafelvoetbalbond ITSF gespeeld. ,,Dan zijn we de hele dag bezig. Het moet vooral leuk zijn.’’ Erades speelt niet mee. ,,Maar ik ben er wel, om te borrelen.’’

Giert na een potje tafelvoetbal de adrenaline door je lijf en is het moeilijk om je concentratie te vinden? Charlotte van 't Wout geeft in onderstaande video tips hoe je het beste kunt focussen. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!