‘We zouden veel vaker thuis moeten werken’
Vandaag thuis aan het werk? Goed nieuws, want thuiswerkers nemen minder pauze, hebben minder werkonderbrekingen en hun ziekteverzuim is lager.
Delen per e-mail
Het is zo aantrekkelijk: niet naar buiten de kou en ellende op de snelweg in, maar thuis aan opdrachten werken. Maar is dat ook daadwerkelijk efficiënter?
Volgens Joost Ardts, schrijver van Hoe zit dat nu eigenlijk? Feiten en fabels in management beseffen steeds meer werkgevers de meerwaarde van thuiswerken. Personeel kan niet alleen de tijd efficiënter indelen, maar de vooruitgang in technologie én achteruitgang in praktische omstandigheden dwingen daar zelfs toe. Ardts: ,,Ik werk vandaag ook thuis, maar ik moet later vandaag nog naar Amsterdam. Ik weet niet of dat gaat lukken.”
1,5 uur extra arbeid
Volgens Ardts bestaan er nog steeds veel mythes rondom thuiswerken. Zo zou er minder worden gepresteerd. En zitten we massaal te netflixen.
Maar dat blijkt niet waar te zijn: uit onderzoek komt naar voren dat thuiswerkers minder pauze nemen. En er zijn niet alleen minder werkonderbrekingen, de medewerker denkt vaak ook nog makkelijker: ik heb dit zo af, en ach, ik hoef toch niet naar huis te rijden. Daarnaast is er minder ziekteverzuim, is de loyaliteit groter, is het personeelsverloop lager en gaat er minder geld naar huur- schoonmaak- en andere huisvestingskosten. ,,Per week komt er per persoon 1,5 uur extra arbeid uit”, weet Ardts. Thuiswerken zouden we volgens hem veel vaker moeten doen.
Thuiswerken neemt in Nederland nog steeds toe; een op de vijf werknemers werkt minstens een dag per week thuis, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Volgens HR-organisatie Securex blijkt dat 92 procent van de mensen thuis evenveel of zelfs meer werk verzet dan op kantoor. En 36 procent van de mensen die thuiswerken presteert op een gangbare werkdag meer dan eenzelfde dag op kantoor. Slechts 3 procent presteert thuis minder.
Negen maanden thuis
Die onderzoeksresultaten worden ook onderstreept door een groot experiment dat het Chinese callcenterbedrijf CTrip uitvoerde. De kosten voor de kantoorlocatie in Shanghai rezen de pan uit, waardoor het bedrijf een proef besloot uit te voeren. Het personeel kreeg de vraag of ze niet eens negen maanden lang thuis wilden gaan werken. Ongeveer de helft van de bijna duizend medewerkers had hier interesse in.
Na een selectie gingen 249 werknemers thuis aan de slag. En de resultaten waren verrassend: niet alleen ging het ziekteverzuim omlaag, ook de productiviteit steeg. Daarnaast was er een veel kleiner verloop in personeel dan normaal in de callcenterbranche. De thuiswerkers werkten meer over en werkten meer uren. Op deze manier kon worden bespaard op het dure kantoorgebouw in het overvolle Shanghai: omgerekend scheelt het 1.600 dollar per medewerker per jaar.
Toekomst
,,Die situatie in Shanghai is eigenlijk prima te vergelijken met Amsterdam dat ook hoge huisvestingskosten heeft”, vindt Ardts. ,,In de toekomst zal thuiswerken alleen nog maar groter worden. Natuurlijk kan je nooit al het werk verplaatsen naar huis, want je blijft nog productiewerkzaamheden hebben. Maar ook daar kan techniek te hulp schieten. Want we hebben niet alleen razendsnelle internetverbindingen met Skype, maar ook 3d-printers maken dat je niet per se naar kantoor hoeft. De werkvloer zal niet verdwijnen, maar het alternatief is er – thuiswerken heeft de toekomst.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Sollicitatie met honderden kandidaten? Zo kiest de computer jouw cv uit de stapel
Als er voor een functie honderden sollicitaties binnenkomen, laten bedrijven de eerste schifting vaak doen door speciale software. Die bepaalt welke cv's de moeite waard zijn voor een persoon van vlees en bloed om zijn waardevolle tijd aan te besteden. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw cv goed scoort bij de ‘hr-robots’. -
‘Ik zweer bij deze tomatenmethode, hij heeft me regelmatig uit de brand geholpen’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
Heb jij misschien een burn-out? Doe de test!
Een burn-out wordt niet altijd goed herkend door werknemer en werkgever, constateert burn-outexpert Mascha Mooy. Ze schreef er het boek Bye Bye Burnout over, een praktische handleiding om burn-out te overwinnen. Weten of jij misschien een burn-out hebt? Doe deze test uit het boek. -
Bij dit bedrijf mag je álles declareren (als je maar je gezond verstand gebruikt)
Met het einde van het jaar nadert bij veel bedrijven de deadline om de declaraties voor 2019 in te dienen. Bij softwarebedrijf AFAS is dat niet langer een ingewikkeld gedoe met stapels bonnen en een veelvoud aan formulieren. Zij deden de regeltjes voor declaraties de deur uit. ‘Het enige wat we vragen is dat medewerkers hun gezond verstand gebruiken.’ -
Gezocht: lezersvragen over carrière, salaris en solliciteren
Wil je opslag maar weet je niet hoe je dat moet regelen, twijfel je of je een andere baan moet zoeken, of weet je nooit wat je moet zeggen in een sollicitatiegesprek? Wat je vraag op loopbaangebied ook is, de Carrière Mentors van Nationale Vacaturebank staan voor je klaar.
-
PREMIUM
Dienstverbanden van 50 jaar straks geen uitzondering meer, hoe houden werknemers het vol?
Hoe populair jobhoppen tegenwoordig ook is, een trouwe groep Nederlandse werknemers heeft nog steeds ‘een baan voor het leven.’ Met de verhoging van de pensioenleeftijd zullen dienstverbanden in de toekomst alleen maar langer worden, tot wel 50 jaar of meer. Maar hoe houd je personeel zo lang scherp aan het werk? -
Krijg het laatste nieuws over werk en carrière gratis in je mailbox
Wil je alles weten over werk, carrière en nieuwe ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Abonneer je vandaag nog op de Werkt-nieuwsbrief en krijg het laatste nieuws, rubrieken, columns en tips voor jouw loopbaan direct in je mailbox. Klik hier om je aan te melden. -
Uber heeft aparte toiletten voor partners en chauffeurs: ‘Ik voelde me buitengesloten’
Taxidienst Uber heeft op verschillende Amerikaanse vestigingen mooie toiletten voor de partners maar taxichauffeurs die voor Uber werken moeten hun behoefte doen op een andere – minder luxe - wc.