Werknemers met beperking runnen nieuw pakketpunt in Utrecht: ‘Bij mij zijn de pakketjes in goede handen’
videoHet is een spannende week voor medewerkers van kopieerwinkel De Boemerang in de Utrechtse wijk Terwijde. De zaak, waar mensen werken met een verstandelijke beperking, is vanaf heden een officieel pakketpunt van PostNL. En zo vlak voor de drukke feestdagen is dat bést even wennen.
Delen per e-mail
Triomfantelijk wijst Erik van de Ridder (38) naar de grote, oranje weegschaal met daarop het logo van PostNL. ,,Kijk, hier komen de pakketjes op te staan, zodat we kunnen zien hoe zwaar ze zijn”, legt hij glunderend uit. ,,En met dit apparaatje kunnen we barcodes scannen, dan zie je alle informatie over een pakketje.”
Achter hem prijkt een grote, houten opslagkast: de eerste bezorgingen zijn al binnen. Trots vouwt Erik zijn armen over elkaar. ,,Bij mij zijn de pakketjes in goede handen.”
Bij De Boemerang in Terwijde werken iedere dag rond de dertien mensen met een verstandelijke beperking. Zo ook Erik. Hij heeft het syndroom van Down en werkt al zeventien jaar voor de stichting: zo’n vier dagen per week. ,,We doen hier veel werk voor andere bedrijven: inpakken, boekjes checken, stickers plakken. Soms doe ik zelfs een koeriersklusje, dan ga ik ergens heen met het openbaar vervoer om een pakketje af te leveren.”
Waar De Boemerang voorheen vooral functioneerde als kopieerservice, is de zaak vanaf vandaag dus ook een bezorg- en ophaalpunt voor pakketjes.
Nieuwe taken
Dat is best even wennen, weten de medewerkers. Er komen namelijk een hoop nieuwe werkzaamheden bij en de winkel wordt naar verwachting ook een stuk drukker. ,,We moeten een cursus volgen om te leren hoe we met de klanten en de machine van PostNL omgaan”, legt medewerker Kevin Oerlemans (21) uit. ,,Dat zijn nieuwe taken die we niet gewend zijn, dus dat maakt het best een beetje spannend.”
En dat ook nog eens nét voor de feestdagen: de drukste tijd van het jaar als het aankomt op pakketjes. ,,Er is een grote kans dat het hartstikke druk wordt”, concludeert Kevin vastberaden. ,,Maar ja: dat is het risico van het vak.”
Er is een grote kans dat het hartstikke druk wordt. Maar ja: dat is het risico van het vak
Bij De Boemerang hebben alle medewerkers hun eigen klusjes. Mandy van Straaten (30) is ‘chef netjes werken’, zoals ze het zelf graag verwoordt. ,,Dat is mijn specialiteit. Snijden, nieten en dingetjes opplakken is waar ik goed in ben”, legt ze uit - terwijl ze voorzichtig een sticker op een doosje plakt. ,,Er gaan natuurlijk wel wat dingen veranderen, maar ik heb daar zin in.”
Erik valt haar bij. ,,Het wordt natuurlijk hartstikke druk met de pakketjes, dus er is een hoop wat we nog moeten regelen. Maar ik denk dat het wel goed komt.”
Gat in de markt
De Boemerang is onderdeel van zorgorganisatie Rijnaerde en biedt werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De cliënten die werken bij De Boemerang doen diverse klusjes zoals inpakken, sorteren, bijsnijden, de website bijhouden.
,,We hebben best veel werk te doen, maar merken wel dat steeds meer dingen gedigitaliseerd worden. Dus zijn we altijd op zoek: wat voor werk is er nog meer te doen?” vertelt begeleider Gerdi Hoep. ,,Toen we hoorden dat het postagentschap hier verderop ermee stopte, dachten we: dat zou voor ons wel eens een gat in de markt kunnen zijn.”
Zo’n verandering is best even wennen voor de medewerkers van De Boemerang, weet Hoep. ,,We proberen het een beetje gedoseerd over te brengen aan onze cliënten. We beginnen met alleen de pakketjes die barcodes hebben, later gaan we ook met betalingen werken”, legt ze uit.
We beginnen met alleen de pakketjes die barcodes hebben, later gaan we ook met betalingen werken
De begeleiders wordt eerst aangeleerd hoe ze zo’n pakketservice precies runnen. In de komende tijd wordt die informatie weer overgedragen op de cliënten. ,,Black Friday komt er natuurlijk aan, dus een drukke tijd is het wel. Wij zijn in ieder geval enthousiast.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werken carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
De huisman ‘Hier thuis leven we al jaren in de natte droom van minister van Engelshoven’
Niek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn belevenissen. Vandaag: monstertrucks en slaapproblemen -
‘Werkcode’ voor gelijkwaardige beloning flex en vast
Acht partijen – waaronder Achmea, ING en Nationale-Nederlanden – ondertekenen vanmiddag een zogenaamde ‘werkcode’. Daarmee willen ze inspelen op de flexibilisering van de arbeidsmarkt en zich inzetten voor gelijkwaardige beloning van flexwerkers en werknemers met gelijk werk. -
Tien tips om het meeste uit je Linkedin-profiel te halen
LinkedIn is een waardevol platform voor werknemers én (startende) ondernemers. Jezelf profileren, netwerken, relaties beheren, nieuw personeel vinden; het kan er allemaal. Maar hoe pak je dat het beste aan? LinkedIn-specialist Victor Huiting geeft op De Ondernemer 10 tips op om het meeste uit jouw profiel te halen. -
Sollicitatie met honderden kandidaten? Zo kiest de computer jouw cv uit de stapel
Als er voor een functie honderden sollicitaties binnenkomen, laten bedrijven de eerste schifting vaak doen door speciale software. Die bepaalt welke cv's de moeite waard zijn voor een persoon van vlees en bloed om zijn waardevolle tijd aan te besteden. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw cv goed scoort bij de ‘hr-robots’. -
Krijg het laatste nieuws over werk en carrière gratis in je mailbox
Wil je alles weten over werk, carrière en nieuwe ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Abonneer je vandaag nog op de Werkt-nieuwsbrief en krijg het laatste nieuws, rubrieken, columns en tips voor jouw loopbaan direct in je mailbox. Klik hier om je aan te melden.
-
‘Ik zweer bij deze tomatenmethode, hij heeft me regelmatig uit de brand geholpen’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
Heb jij misschien een burn-out? Doe de test!
Een burn-out wordt niet altijd goed herkend door werknemer en werkgever, constateert burn-outexpert Mascha Mooy. Ze schreef er het boek Bye Bye Burnout over, een praktische handleiding om burn-out te overwinnen. Weten of jij misschien een burn-out hebt? Doe deze test uit het boek. -
Bij dit bedrijf mag je álles declareren (als je maar je gezond verstand gebruikt)
Met het einde van het jaar nadert bij veel bedrijven de deadline om de declaraties voor 2019 in te dienen. Bij softwarebedrijf AFAS is dat niet langer een ingewikkeld gedoe met stapels bonnen en een veelvoud aan formulieren. Zij deden de regeltjes voor declaraties de deur uit. ‘Het enige wat we vragen is dat medewerkers hun gezond verstand gebruiken.’