Volledig scherm
© Mark Reijntjens

'Wie friemelt, kan zich beter concentreren'

Serie: Gezond op de ZaakWerken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: friemelen zorgt voor meer concentratie.

Wie beweert dit?

Door te bewegen, zorg je ervoor dat je hersens meer prikkels krijgen en daardoor kun je je beter concentreren. Dat zei hoogleraar Jan Buitelaar tegen RTL Nieuws in mei van dit jaar. Buitelaar doet onder andere onderzoek naar kinderen met ADHD. Als we Buitelaar bellen, zegt hij dat het bewijs nog niet heel hard is. Er is wel een verband aangetoond dat beweging helpt bij kinderen met concentratieproblemen, maar het is niet duidelijk hoe het helpt en wat er precies helpt.

Waarom zou beweging helpen bij de concentratie?

Onder 'beweging' worden in dit geval alle kleine bewegingen geschaard. Dus spelen met een fidget (friemelen wordt in het Engels vertaald met fidgeting) spinner, maar ook friemelen aan een paperclip, klikken met een pen, knijpen in een stressball, figuurtjes tekenen in de kantlijn van de notulen of je evenwicht bewaren op een fitnessbal. Al deze bewegingen heffen de verveling op die we ervaren tijdens het luisteren. 

De theorie is dat door een beweging te maken waarbij we niet na hoeven te denken, er een deel van de hersenen wordt gestimuleerd dat ons anders zou proberen af te leiden door bijvoorbeeld te gaan dagdromen. Het friemelen voorkomt die afleiding en zorgt ervoor dat we toch nog een groot deel meekrijgen van die vergadering, saaie lezing of les.

Dit zou bij kinderen met ADHD werken, maar ook bij volwassenen?

Dat wordt aangenomen, maar volgens Buitelaar moet er nog veel onderzoek naar worden gedaan. Ook Katherine Isbister die in de Verenigde Staten veel onderzoek naar 'fidgeting' doet, schrijft dit. Het is alvast niet zo dat je door het friemelen je beter kunt concentreren als je niet wordt afgeleid. Het heft de verveling op. Bij kinderen met ADHD is in ieder geval wel aangetoond dat het friemelen persoonlijk is. Wat bij de één werkt, werkt voor de ander niet.  Isbister schrijft ook dat de fidget spinner wellicht te ingewikkeld is, omdat het niet één (beweging) maar twee handelingen (oog-handcoördinatie) vereist. 

Of het friemelen echt werkt, moet dus nog bewezen worden. Op basis van wat we nu weten, kan het in elk geval geen kwaad om een stressbal of pen mee te nemen naar die saaie lezing of vergadering. Krijg je er waarschijnlijk toch nog íets van mee.  

Lees alle artikelen op het gebied van werk en carrière op onze Werkt-pagina en meld je aan voor de nieuwsbrief!