Volledig scherm
Monique (51) werkt sinds vijf jaar als verkoopster bij een juweliersketen. Daarvoor was ze 14 jaar thuis om voor de kinderen te zorgen. © Thijmen Geluk

Zelfs voor dubbel zoveel loon zou verkoopster Monique (51) geen andere baan willen

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: juwelenverkoopster Monique (51).

Monique werkt 20 uur per week als verkoopster bij een juweliersketen. Ze werkt hier nu vijf jaar. Daarvoor is ze 14 jaar thuis geweest om voor de kinderen te zorgen.

Wat verdien je?
,,Ik verdien per uur 10,19 euro inclusief vakantiegeld. Maandelijks krijg ik ongeveer 950 euro op m’n bankrekening gestort.”

Blij mee?
,,Ik vind het aan de lage kant als ik zie wat je ervoor moet doen. Want ik zeg niet alleen ‘goedemiddag’ en pak cadeautjes in, er zit veel meer bij. Ik open en sluit de winkel, ik richt de etalage in. Het is the full package.”

Heb je aan je baas voorgelegd dat je meer wil verdienen?
,,Vanaf het moment dat ik hier kwam werken was het duidelijk dat er niet te onderhandelen viel over het salaris. Het is zoals het is. Iedereen krijgt hetzelfde. We zijn er in het team ook open over. Er werken veel mensen met een nul-urencontract. En zodoende worden we per uur uitbetaald. Zo is het duidelijk.”

Quote

Je kunt nog zulk leuk werk of goed salaris hebben, je collega’s kunnen het maken of breken

Heb je nagedacht om ergens anders te gaan solliciteren?
,,Nee, het werk is gewoon ontzettend leuk. Nadat ik 14 jaar thuis was gebleven om voor de kinderen te zorgen wilde ik heel graag weer aan het werk. Ik vond het heerlijk om bij mijn kinderen te zijn, maar ik was er echt weer aan toe om iets voor mezelf te gaan doen. Hier kwam ik in een warm bad terecht met leuke collega’s. Ik vind dat heel belangrijk. Je kunt nog zulk leuk werk of een goed salaris hebben, je collega’s kunnen het maken of breken.”

Maar leuke collega’s heb je misschien ergens anders ook.
,,Precies: misschien. Je weet het niet. En wat bij mij ook meetelt: ik ben niet afhankelijk van mijn salaris. Dat scheelt. Mijn partner heeft ook een baan. Als ik zeg dat ik voor de lol werk is het overdreven, want ik wil er wel voor betaald krijgen natuurlijk, maar het is niet mijn basisinkomen.”

Stel dat een andere werkgever je 20 euro per uur biedt. Zou je dan van baan veranderen?
,,Nee, ik denk het niet. Ik zou er wel goed over nadenken. Maar werkplezier is voor mij belangrijker dan het salaris. Dat is zeer zeker een luxe. Ik zie om me heen dat mensen in hun baan blijven zitten, omdat ze er afhankelijk van zijn. Dus ik weet dat ik het goed heb.”

Verdient Monique genoeg?

Leeftijd: 51 jaar
Opleidingsniveau: mbo
Functie: Winkelpersoneel
Branche: Detailhandel
Werkervaring: 5 jaar
Regio: Noord-Brabant

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor haar functie 2054 euro voor 40 uur. Omgerekend is dat 1027 euro bruto voor 20 uur. Monique kreeg afgelopen maand 1044 euro bruto, inclusief 15,14 euro zondagstoeslag en 77,36 euro vakantietoeslag. Zonder de toeslagen krijgt ze 951,50 euro. ,,Ik ben me ervan bewust dat het salaris laag is. Wanneer ik het er met vriendinnen en kennissen over heb dan zeggen ze ‘God, je verdient wel erg weinig’. Dat vind ik ook, maar ik vind het werk heel erg leuk.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder: 

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief