Volledig scherm
© Shutterstock

Zo hou je het 30 jaar lang leuk bij dezelfde baas

Een op de drie werknemers werkt tien jaar of langer voor dezelfde werkgever, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek. Drie ervaringsdeskundigen vertellen hoe zij hun werk spannend houden en delen hun beste tips en trics. 

'Kritisch blijven naar je eigen werk'

Quinta van Boetzelaer, 31 jaar in dienst bij uitzendbureau Unique 

In 1987 stapte Quinta van Boetzelaer (52) binnen bij het uitzendbureau om de hoek in haar woonplaats Utrecht. Ze is er nooit meer weggegaan en werkt inmiddels ruim dertig jaar bij Unique (gefuseerd met Content, waar ze begon). ,,Ik ben niet zo’n planner en heb eigenlijk nooit nagedacht over een bepaald carrièrepad. Ik had dan ook nooit verwacht dat ik hier dertig jaar zou werken. Maar zo lang ik het naar mijn zin heb, is er geen enkele reden om hier weg te gaan”, zegt ze. Op dit moment is ze sales en accountdirector en maakt ze onderdeel uit van het directieteam. 

Quote

Als ze vinden dat ik verzuur in mijn werk, moeten ze dat gewoon aangeven

Quinta van Boetzelaer
Volledig scherm
Quinta van Boetzelaer © Quinta van Boetzelaer

Ze begon met het geven van trainingen aan potentiële uitzendkrachten en opdrachtgevers. ,,Het was in de tijd dat op kantoor de automatisering begon en mensen met tekstverwerkers moesten leren werken”, vertelt Van Boetzelaer. Ze bouwde daarna een programma rond de werving en selectie van secretaresses en had verschillende interim functies binnen de organisatie door het hele land. ,,Ik vraag altijd aan collega’s en klanten of ik nog genoeg toevoeg en vernieuwend ben. Als ze vinden dat ik verzuur, moeten ze dat gewoon aangeven. Maar tot nu toe is iedereen blij met me, en ben ik blij met het bedrijf."

,,Ik denk dat je continu kritisch moet blijven naar je eigen werk en moet bedenken of je het echt leuk vindt wat je doet. Een werkgever faciliteert en kan het leven heel plezierig maken door bijvoorbeeld goede arbeidsvoorwaarden, maar het blijft altijd aan jezelf om het naar je zin te hebben. Daar kan een werkgever niet voor zorgen.” En zelfs binnen een en dezelfde functie zouden daar mogelijkheden voor kunnen zijn, denkt ze. ,,Onderzoek altijd wat er mogelijk is, hoe je een functie anders kunt invullen of hoe je je kunt ontwikkelen.”

‘Op tijd veranderen binnen baan’

Wim Hoonhout, 36 jaar in dienst bij de politie

Volledig scherm
Wim Hoonhout © Politie

Wim Hoonhout (55) is sinds 1 juli 1982 in dienst bij de politie. ,,Ik zeg altijd: time flies when you’re having fun. Na al die jaren heb ik het nog steeds ontzettend naar mijn zin”, geeft hij aan. Als jongen verkocht hij brood langs de deuren en een aantal klanten waren politieambtenaren. Ze vroegen wat hij later ging doen. Van het een kwam het ander en inmiddels zit hij er nog steeds. ,,Ik heb allerlei functies gedaan: straatsurveillant, rechercheur, motoragent, leidinggevende, nu ben ik hoofd communicatie in Rotterdam.”

Hij heeft al die tijd nooit overwogen om over te stappen naar een andere werkgever. Iedere keer kwam er weer een andere interessante functie op zijn pad. ,,Ik geloof dat je zelf bepaalt of je plezier hebt in je werk. Natuurlijk zijn er randcondities, maar de intrinsieke motivatie moet van jezelf komen.” Het scheelt daarin, zegt hij, dat hij werkt bij een grote organisatie waar je continu andere functies kunt doen en dat de organisatie regelmatig met andere vraagstukken te maken krijgt. ,,De ontwikkeling van de wereld heeft weergave op de politie: nu gaat het bijvoorbeeld over cybercrime, polarisatie en migratievraagstukken.”

Hoonhout bleef zichzelf innoveren, veranderde steeds op tijd van rol, een horizontale of een verticale stap naar een nieuwe plek. Nu is hij 55 en z’n vijftigjarig jubileum bij het bedrijf gaat hij, als het aan hem ligt, zeker halen. ,,Met heel veel plezier.” 

'Het gras is niet groener aan de overkant'

Marc Charlier, 28 jaar in dienst bij informatiespecialist BCT

,,Ik kwam binnen als nummer 12, inmiddels werken hier 160 mensen”, zegt Marc Charlier (59). Hij is 28 jaar in dienst bij informatiespecialist BCT. Opvallend genoeg begon hij in de horeca, voordat hij zich omschoolde tot ICT’er. Die ervaring kwam van pas in zijn eerste rol bij het bedrijf waar hij verantwoordelijk werd voor het contact met klanten. Door de jaren heen deden zich steeds nieuwe kansen voor binnen het bedrijf. ,,Het is een organisatie waar groei in zit. Je kunt zo naar de directie toestappen om aan te geven wat je leuk lijkt en waar je iets mee wil doen.”

Volledig scherm
Marc Charlier © Marc Charlier

Belangrijk is volgens Charlier de bedrijfscultuur en het eigen initiatief dat je neemt. Je moet verantwoordelijkheid nemen voor je eigen ontwikkeling. ,,Als je van links naar rechts wordt gestuurd door een werkgever, kan ik me voorstellen dat je op een baan uitgekeken raakt.” Zelf hield hij zijn oren en ogen binnen het bedrijf al die jaren goed open. ,,Ik heb nu een rol waarbij ik niet meer met de klanten, maar met de partners communiceer. Mijn kennis vanuit het klantencontact, kan ik weer overbrengen op de partners. Dat is heel leuk.”

Overstappen naar een andere werkgever? Dat heeft hij nooit overwogen. ,,Wat dat betreft ben ik een hele loyale medewerker. Tot op de dag van vandaag word ik weleens benaderd om ergens anders te werken, maar ik denk altijd: waarom zou ik dat doen als ik het goed en leuk heb bij mijn huidige werkgever?” En dan vervolgt hij lachend: ,,Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, maar als je er eenmaal op staat, valt dat vaak tegen.”

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!