Volledig scherm
© Shutterstock

'Zo ouderwets om te denken dat je eerst een paar ton nodig hebt'

Van hobby naar bedrijfAltijd al eigen baas willen zijn? In acht weken coacht Charlotte van 't Wout je vliegensvlug naar een eigen bedrijf. Aflevering 4: startkapitaal.

,,Ik zou wel willen, maar ik heb geen startkapitaal”. Een van de meest gehoorde argumenten om niet te ondernemen is dat er ‘geen geld’ is om te starten. Ik snap daar niks van. Het is zo ouderwets om te denken dat je dan éérst een paar ton van de bank nodig hebt. Is dat makkelijker? Natuurlijk. Is het leuker en leerzamer om alles van de grond af op te bouwen? Absoluut. Zie daar het plezier van in.

Zonder startkapitaal zal je niet gelijk het soort onderneming kunnen hebben waar je van droomt. Om een eigen brouwerij te runnen heb je bijvoorbeeld een brouwerij nodig. Maar je kan wel 10 stapjes terugdoen, en bedenken hoe je toch al iets kunt bedenken waar je geld mee verdient, zodat je over drie jaar wél die brouwerij kunt huren. Ga exclusieve biertjes verkopen vanuit huis. Of maak een online cursus bierbrouwen. Wat heb je nú al voor skills die je kunt omzetten in geld?

Voor veel verdienmodellen heb je alleen een laptop, wifi en telefoon nodig. Of nou ja, 500 euro ‘startkapitaal’: voor een eigen domeinnaam, een simpele do-it-yourself-website (zoals met WIX of Squarespace) een logo (Canva) en wat simpele advertenties online.

Is een zelf geknutselde site ideaal? Nee. Natuurlijk zou-ie mooier worden als je een professional inhuurt. Maar het is zonde als je denkt dat het moet. Je gaat als startende ondernemer nog zoveel moeten sleutelen aan je bedrijf, en continu veranderingen op je site doorvoeren. Misschien wel een hele re-branding. Daar wordt je alleen maar minder flexibel in als je 4.000 euro voor de allermooiste site hebt betaald. En voor je het weet zit je met een site die helemaal niet meer handig is voor je bedrijf.

Dus google ‘zelf site maken’, spendeer een paar uur op YouTube met instructiefilmpjes en ga zelf aan de slag. En als je de eerste 10.000 euro hebt verdiend, vraag je iemand om ‘m mooi te maken.

Maak ook een lange lijst met alles wat je echt nodig hebt en hoeveel dat kost. En ga dan niet maar een beetje gokken, maar vraag vast offertes aan. Ga daadwerkelijk in gesprek met die makelaar voor bedrijfspanden. Als je het heel concreet maakt, wordt het niet ‘een berg geld’ maar heb je duidelijk streefbedrag.

Misverstand: Ondernemen is financiële rompslomp. Onzin. Als je een zakelijke rekening neemt waar je omzet op binnenkomt, je altijd keurig 40 procent opzij zet voor belastingen, heb je ruim voldoende geld om alles te betalen en een boekhouder in te huren die het lastige werk voor je doet. Dit kun je.

Volgende week: marketing.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief! Volg Charlotte hier via Instagram.