Volledig scherm
© Thinkstock

Zuid-Korea zet computers uit tegen extreem overwerken

Zuid-Koreaanse ambtenaren werken zoveel over, dat de overheid drastische maatregelen treft. Op vrijdags gaan om 20.00 uur alle computers op zwart.

Met de maatregel wil de Zuid-Koreaanse overheid een einde maken aan de cultuur van overwerken in het land, zo meldt de BBC. Eerder deze maand werd al een wet goedgekeurd om het maximum aantal werkuren terug te brengen van 68 naar 52 uur per werk.

Zuid-Koreanen zijn flink meer in de weer dan werknemers elders ter wereld. Volgens een onderzoek uit 2016 werken ze gemiddeld 70,4 uur per maand over.  Ambtenaren werken er gemiddeld een totaal van 2.739 uur per jaar, ongeveer 1.000 uur meer dan andere werknemers in ontwikkelde landen. Medewerkers van het Ministerie van Oceanen en Visserij spannen de kroon: zij zitten gemiddeld  158,3 extra uren aan hun bureau.  

Fases

Het plan om de computers uit te zetten, gaat volgende week vrijdag van start in overheidsgebouwen in hoofdstad Seoul. Om medewerkers te laten wennen, wordt het plan in verschillende fases uitgerold. Op vrijdag kunnen ambtenaren nog een eind in het weg typen tot 20.00 uur. In de tweede fase gaan de computers de tweede en vierde vrijdag om 19.30 uur uit. Vanaf mei en verder wordt het uiteindelijk iedere vrijdag om 19.00 uur.

De sluitingstijd zou moeten gaan gelden voor alle werknemers. Alleen onder speciale omstandigheden blijft iemands computer toch toegankelijk.

De ambtenaren zelf lijken nog niet echt enthousiast. De overheid meldt dat maar liefst 67,1 procent van hen gevraagd heeft of er voor hen een uitzondering gemaakt kan worden. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!