Volledig scherm
Verwoeste gebouwen en huizen in dorp Liang en van vluchtelingen in de heuvels op Ambon. © Victor Joseph

Almelo stuurt geen hulpgeld naar door aardbeving getroffen Ambon

ALMELO - De gemeente Almelo verleent geen financiële steun aan de slachtoffers van de recente aardbeving op het Molukse eiland Ambon. Dat heeft de gemeenteraad vanavond bepaald.

De gemeenteraad ging vanavond verder bij het agendapunt waar de vergadering vorige week abrupt stopte: de motie over steun aan Ambon, ingediend door de fracties van Leefbaar Almelo, PVA, SP en GroenLinks. De beraadslagingen werden niet heropend. Vervolgens stemde een grote meerderheid (25) van de raad tegen het voorstel. Er waren 7 voorstanders.

Spanning

Er stond vooraf spanning op de afronding van het debat. Eerder ging het namelijk twee keer mis met de motie over Ambon in de gemeenteraad. Begin deze maand werd de raadsvergadering bij hetzelfde agendapunt geschorst, omdat mensen op de publieke tribune zich roerden.

Vorige week liep de discussie uit de hand. Driekwart van de raadsleden verliet hevig verontwaardigd de politieke arena. Dat gebeurde nadat PVA-raadslid Harry de Olde tot stemming had opgeroepen. „Dan zal blijken welke raadsleden solidair zijn met de mensen op Ambon’’, merkte De Olde daarbij op. Het leeuwendeel van de raad voelde zich daardoor onder druk gezet. De vergadering werd gestopt.

Zeer verbolgen

Burgemeester Arjen Gerritsen toonde zich direct daarna zeer verbolgen over de gang van zaken. „De gemeenteraad mag bij zichzelf te rade gaan over hoe deze gemeente bestuurd moet worden. Want er gaan dingen niet goed.’’

De gemeenteraad heeft de woorden van de burgemeester ter harte genomen. Voorafgaand aan de vergadering hebben de vijftien fractievoorzitters gisteravond de hoofden bij elkaar gestoken. Een ‘constructief’ overleg, werd na afloop verteld

Lucas Alfons, inwoner van Almelo van Molukse komaf die een actie is begonnen voor Ambon, heeft raadsleden per email excuses aangeboden voor zijn ‘emotionele uitbarsting’ op de tribune van de raadszaal op 7 november.