Volledig scherm
Steve Kuipers uit Almelo met gedupeerde moeders, die ook het debat in de Tweede Kamer bijwoonden © LEEUWEN, JOS VAN

Almelöer Kuipers moest ten onrechte 56.000 euro toeslag terugbetalen

DEN HAAG/ALMELO - Hij volgde woensdag het debat over de toeslagenaffaire vanaf de publieke tribune in de Tweede Kamer. Steve Kuipers (43) uit Almelo zag hoe staatssecretaris Menno Snel diep door het stof ging en een motie van wantrouwen overleefde. 

„Hij had voor mij ook niet weg gehoeven”, zegt Steve Kuipers na afloop. „Want dan komt er wéér een ander. Maar als je dan zo’n debat van dichtbij volgt, dan zie je hoe zo’n Snel vooral bezig was met het redden van zijn eigen hachje en nog steeds niet voor de volle honderd procent bezig was met de ons, de slachtoffers. Daarvoor was hij veel te druk met het ontwijken van vragen en het formuleren van vage antwoorden.”

Terugbetalen

Steve Kuipers en zijn vrouw Sara kregen in 2016 bericht dat ze 56.000 euro aan te veel ontvangen toeslagen voor de opvang van twee van hun drie kinderen moesten terugbetalen. Ze hadden de opvang geregeld via gastouderbureau Dadim uit Eindhoven en honderden klanten van dat bureau werden als fraudeur aangemerkt. „We moesten terugbetalen”, zegt Kuipers. „Of we moesten zelf bewijzen dat we niet hadden gefraudeerd. Ik had alles bewaard; urenregistraties, aanvraagformulieren, alles. Ik heb mijn dossier twee keer aangetekend naar de Belastingdienst in Heerlen gestuurd, twee keer zeiden ze het niet te hebben ontvangen. Vervolgens heb ik een derde kopie naar het belastingkantoor in Almelo gebracht en de naam genoteerd van de ambtenaar aan wie ik het daar had overhandigd. Vervolgens kreeg ik te horen dat ze die man niet kenden.”

Procederen

Kuipers besloot te procederen tegen de fiscus. Uiteindelijk kregen hij en zijn vrouw in 2018 gelijk van de Raad van State. „We hebben nooit terugbetaald, maar die dreiging hing de hele tijd wel als een zwaard van Damocles boven ons hoofd. Als we echt hadden moeten terugbetalen, hadden we ons huis moeten verkopen. Daar zit wel een stukje overwaarde in, maar niet voldoende. We zouden uiteindelijk in de schuldsanering terecht zijn gekomen.”

Quote

Staatsse­cre­ta­ris Snel was vooral bezig met het redden van zijn eigen hachje

Steve Kuipers

De affaire zorgde drie jaar lang voor veel stress bij de familie Kuipers. „Zelf sliep ik er slecht van”, zegt Kuipers. „Mijn vrouw had er nog meer last van. Die is minder gaan werken en heeft een paar jaar niet de moeder kunnen zijn die ze had willen zijn.”

Schadevergoeding 

Kuipers zat woensdag op het puntje van zijn stoel op de publieke tribune. Te midden van tientallen lotgenoten. „Zo zie je van dichtbij hoe het spel wordt gespeeld. Er zijn eigenlijk maar drie Kamerleden die zich echt voor ons hebben ingezet: Pieter Omtzigt van het CDA, Renske Leijten van de SP en Farid Azarkan van DENK. Die hadden zich echt verdiept en stelden de goede vragen.” De gedupeerden krijgen schadevergoeding. „Als ik het goed heb begrepen, is dat in ons geval 3000 euro”, zegt Kuipers. „Dat gebruiken we dan om onze advocaat mee te betalen…”

In samenwerking met indebuurt Almelo