Almelose adviseur boekt Europese overwinning: zienswijze mag geen voorwaarde zijn voor toegang tot bestuursrechter
ALMELO - Een Europese overwinning voor juridisch adviseur Marcel Middelkamp uit Almelo. Het Hof van Justitie heeft bepaald dat Nederlanders de toegang tot de rechter in milieuzaken niet mag worden ontzegd als zij vooraf geen zienswijze hebben ingediend.
Delen per e-mail
Blij zegt Middelkamp te zijn met de uitspraak van de Luxemburgse rechters. „Maar dit is ook een klap in het gezicht voor heel veel Nederlanders van wie hun zaak de afgelopen vijftien jaar niet serieus in behandeling is genomen”, aldus de milieuadviseur.
Geen zienswijze? Dan geen rechtszaak
Het was Marcel Middelkamp die bijna drie jaar geleden een op voorhand kansloze milieuzaak in het Limburgse Echt-Susteren oppakte. Belangenorganisatie Stichting Varkens in Nood stapte naar de rechter om de bouw van een grote varkensstal aan te vechten, maar had tijdens de inspraakprocedure van de milieuvergunning bij de gemeente geen zienswijze ingediend.
Dat het doen van inspraak als voorwaarde werd gesteld om een vergunning of bestemmingsplan bij de rechter aan te vechten, werd altijd als een gegeven beschouwd. De bekendmaking in de Huis-Aan-Huis gemist? Dan kon je een beroepszaak wel vergeten. Middelkamp verwachtte een zware zaak in Limburg toen hij uit interesse het Verdrag van Aarhus begon te lezen. In dat verdrag uit 2005 hebben EU-lidstaten afspraken met elkaar gemaakt over milieuzaken. „Ik ontdekte een regel, die in feite niet toestaat dat de toegang tot de rechter wordt ontzegd als er geen zienswijze is ingediend.”
Dit is een klap in het gezicht voor veel Nederlands van wie hun zaak de afgelopen vijftien jaar niet serieus in behandeling is genomen
Nog wel onzekerheden
De regel uit het Aarhusverdrag strookt niet met het Nederlandse bestuursrecht. De Rechtbank Limburg bleek vatbaar voor de argumenten van Middelkamp in de zaak van de varkensstal en vroeg het Europese Hof van Justitie om uitleg. Op 14 januari heeft het Hof officieel uitspraak gedaan. Deze krant heeft bij de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Groningen om duiding gevraagd. Het arrest wordt daar zo gelezen dat belanghebbenden die geen zienswijze hebben ingediend, vanaf nu alsnog tegen een vergunning of bestemmingsplan in beroep kunnen gaan.
Er treden wel nieuwe onzekerheden op. In Nederland mag iedereen (ook een in China wonende Chinees) een zienswijze tegen milieuvergunningen indienen, maar vangt hij bij de rechter als niet-belanghebbende buiten de boot. De uitspraak van Het Hof lijkt erop aan te sturen dat wie wel een zienswijze heeft ingediend, óók toegang tot de rechter zou moeten hebben. Aan de andere kant lijkt de voorwaarde van inspraak vooraf nog wel te gelden voor beleidsplannen met veel grotere reikwijdte, zoals de Regionale Energie Strategieën.
Raad van State: ‘gedane uitspraken staan vast’
Uiteindelijk is het aan de Nederlandse rechtspraak hoe het verder gaat. Het is wachten tot de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, uitspraken doet over zaken die het arrest van Het Hof raken. „Met het arrest heeft het Hof van Justitie een nieuwe uitleg gegeven die zal gaan gelden in milieuzaken”, zegt een woordvoerster van de Raad van State. „Die zal vanaf nu worden toegepast door de Afdeling bestuursrechtspraak in uitspraken in milieuzaken die zij nog gaat doen.”
Ik heb het geluk gehad dat een rechter in Limburg het aandurfde om wel vragen te stellen aan het Hof van Justitie
Overigens is in oktober met oog op het aanstaande arrest bij het Europees Hof een milieuzaak van een inwoner van Heiloo inhoudelijk behandeld, ondanks dat hij geen zienswijze had ingediend tegen een bestemmingsplan. Reeds gedane uitspraken in milieuzaken zijn onherroepelijk, zegt de Raad van State. „Die uitspraken staan dus in principe vast.” Middelkamp betwijfelt die lezing. Hij zal naar eigen zeggen een herzieningsprocedure starten in zaken waarin zijn cliënten niet inhoudelijk zijn gehoord vanwege het ontbreken van een zienswijze.
Moet de wet worden aangepast?
Onder verschillende advocatenkantoren is al maanden gesproken over de mogelijke gevolgen die een uitspraak van het Hof van Justitie kan hebben. Het Amsterdamse kantoor Stibbe schrijft op haar website dat het belangrijk is ‘dat de wetgever zo snel mogelijk in actie komt. Om te beginnen door voor Aarhus-zaken de wet aan te passen langs de door het Hof van Justitie gedicteerde lijnen.’ Deze krant heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd of het betreffende wetsartikel, 6:13 in de Algmene Wet Bestuursrecht, wordt aangepast. Er is nog geen antwoord ontvangen.
Marcel Middelkamp is opgelucht, maar ook boos. „De Raad van State heeft eerder al geoordeeld over het Verdrag van Aarhus met betrekking tot inspraak”, zegt hij. Dat heeft destijds niet geleid tot een aanpassing. „Ik kijk met grote argusogen naar de Raad van State. Ze zijn niet kritisch genoeg geweest. Er is de afgelopen jaren niemand geweest die de wet heeft gewantrouwd. Ik heb het geluk gehad dat een rechter in Limburg het aandurfde om wel vragen te stellen aan het Hof van Justitie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zakenman Sanderink moet door het stof: geen bewijs voor aantijgingen tegen ex-vriendin
De Twentse zakenman Gerard Sanderink leed vandaag in een paar uur tijd drie stevige nederlagen in rechtszaken tegen zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. Hij moet op de websites van zijn bedrijven Strukton en Centric voor haar door het stof. -
Urenco-klokkenluider Frits Veerman onverwacht overleden
HUIZEN - In zijn woonplaats Huizen is dinsdagmorgen Frits Veerman onverwacht overleden. Veerman ontdekte in de jaren ‘70 de beruchte spionagezaak bij Urenco in Almelo. Eind vorig jaar kreeg hij na 45 jaar vechten daarvoor eindelijk erkenning. Veerman werd 76 jaar. -
PREMIUM
Dit is waarom mannen en vrouwen anders reageren op dezelfde medicijnen
Mannen en vrouwen reageren vaak anders op medicijnen. Toch krijgen ze vaak dezelfde dosis voorgeschreven. Tijd voor verandering, aldus onderzoekers. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn? -
Krijgt Bornerbroek er een miljonair bij? Jan (61) is één van de vijf kanshebbers in Miljoenenjacht
BORNERBROEK - Het kan zomaar zo zijn dat Bornerbroek iets rijker wordt dan het al is. Vijf inwoners mogen in de studio van Postcode Loterij Miljoenenjacht namelijk strijden om een hoofdprijs van maximaal vijf miljoen euro. De 61-jarige Jan is één van hen. „Meestal als Winston in beeld komt, kijken we even uit het raam.”
-
Eindelijk: fooienpot Wawollie uitgereikt aan dierenvoedselbank
Het is de bekendste fooienpot van Almelo, die van kringloopwinkel Wawollie. Twee keer werd het geld bij een inbraak in het pand gestolen. Maar drie keer is scheepsrecht. De pot zit weer vol en het geld (ruim 700 euro) is eindelijk geschonken aan de dierenvoedselbank in Almelo. -
Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten. -
Jonge Almelose atleten leven zich in lockdown uit met verspringbak: ‘Eindelijk weer een wedstrijd’
ALMELO - Voor het eerst sinds lange tijd was er zaterdag weer een wedstrijd bij de Almelose atletiekvereniging Sisu. Een seizoenopening onder strikte coronacondities.
In samenwerking met indebuurt Almelo