Volledig scherm
PREMIUM
De Almelose projectleider Coen Cornelissen (links) van ECG Air Branch geeft toelichting aan nabestaanden van bemanningsleden bij de berging van een Britse bommenwerper in de Limburgse gemeente Echt-Susteren. © Gonnie Perrée

Coen uit Almelo bergt oude oorlogsvliegtuigen: ‘Je weet nooit wat er uit de grond komt’

WIJCHEN/ALMELO - Als kind fietste Coen Cornelissen al langs de boeren rond Almelo om ze uit te horen over vliegtuigen die op hun land waren neergestort in de oorlog. Nu leidt hij bij het Wijchense bedrijf Explosive Clearance Group de nieuwe afdeling die vliegtuigen bergt.

'Als je een oorlogsvliegtuig uit de grond haalt, open je een tijdcapsule. Dat is hartstikke spannend. Je weet nooit wat er uit de grond komt", zegt Coen Cornelissen (48). Hij is afdelingshoofd van Air Branch, het onderdeel van het bedrijf Explosive Clearance Group (ECG) uit Wijchen dat zich bezighoudt met het bergen van neergestorte militaire vliegtuigen. In Pey, in de Limburgse gemeente Echt-Susteren, werd onlangs het eerste toestel uit de grond gehaald: vier vliegtuigmotoren en drie poten van het landingsgestel van de Britse bommenwerper, een Short Stirling, die er op 10 september 1942 neerstortte. Cornelissen: "We zijn hartstikke trots."