Volledig scherm
ALMELO - Minister Hugo de Jonge was maandag op werkbezoek in Almelo. Naast het ZGT (foto) bezocht hij ook de gemeente om te praten over wmo en jeugdzorg. © Lenneke Lingmont

Complimenten voor zorginkoop Almelo van minister De Jonge

ALMELO – “Geld voor de zorg moet besteed worden aan zorg en aan niets anders.” Dat antwoordt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op vragen van PVV-kamerlid Fleur Agema over het vergokken van zorggeld.

Volgens de minister heeft het misbruik bij Victorie zo lang kunnen duren omdat er jarenlang geen signalen binnenkwamen over het gokgedrag van de directrice. Die joeg er in drie jaar tijd anderhalf miljoen zorggeld doorheen in het casino in Enschede. Volgens De Jonge is het “schokkend om te vernemen dat geld, dat bedoeld is voor zorg aan kwetsbare mensen, wordt besteed aan zaken die niet zorg gerelateerd zijn. Er zijn helaas personen die willens en wetens misbruik maken van zorggelden.”

Geen contract

Toen de signalen er wel waren is de sociale recherche in Almelo volgens De Jonge versneld een onderzoek gestart. Als gevolg daarvan besloten Almelo en Hof van Twente in oktober 2018 om Victorie geen nieuw contract te geven. Opmerkelijk is dat de minister verder niets zegt over de twaalf Twentse gemeenten in samenwerkingsverband Samen14, die Victorie in diezelfde periode wel door de gunning lieten komen. Hier werd het contract pas in maart 2019 ontbonden.

Lik op stuk

De minister, die maandag op werkbezoek was in Almelo, liet zich bij de gemeente Almelo overigens ook nog lovend uit over de manier van aanbesteden in deze gemeente. Zoals bekend varen Almelo en Hof van Twente hun eigen koers bij aanbestedingen in de WMO- en jeugdzorg. Wethouder Eugene van Mierlo gaf De Jonge een toelichting op het Almelose inkoopmodel. Op zijn Linkedin-pagina reageerde De Jonge enthousiast: “Op bezoek bij Eugène van Mierlo van Gemeente Almelo hoorde ik hoe Almelo voortvarend de strijd aan gaat tegen fraude en onrechtmatigheden in de zorg. Een goede aanpak die ertoe leidt dat geld voor de zorg ook echt naar de best passende zorg gaat.‬, aldus de minister.