Verloskundigenpraktijk Almelo werkt sinds kort met een praktijkondersteuner. Zij richt zich vooral op problematische gevallen. Minima bijvoorbeeld die geen flauw idee hebben wat ze met de zwangerschap aan moeten. v.l.n.r. Vronica Falkmann , Gerda den Ouden , Petra Bolink (39 weken zwanger)
Volledig scherm
Verloskundigenpraktijk Almelo werkt sinds kort met een praktijkondersteuner. Zij richt zich vooral op problematische gevallen. Minima bijvoorbeeld die geen flauw idee hebben wat ze met de zwangerschap aan moeten. v.l.n.r. Vronica Falkmann , Gerda den Ouden , Petra Bolink (39 weken zwanger) © Marieke Amelink

Deze verloskundigenpraktijk uit Almelo neemt op andere manier tijd voor straatarme ouders

5 vragen aanALMELO - Veel Almeloërs moeten elke maand zien rond te komen met een schijntje. Een zwangerschap en de geboorte drukken nog eens extra op de inkomsten. Niet zelden leidt zo’n situatie tot honderden vragen en soms totale paniek. Met een praktijkondersteuner hoopt de Verloskundigenpraktijk Almelo deze groep aanstaande ouders door de zwangerschap heen te helpen. 

Aan haar de taak om al die Almelose stellen met raad en daad bij te staan, zodat verloskundigen als Hilde Lenferink en Gerda den Ouden zich op de komst van de baby kunnen richten. 

1. Waarom een praktijkondersteuner bij een verloskundigenpraktijk?

„We merken dat veel jonge, aanstaande gezinnen in Almelo met allerlei problemen kampen. Die problemen kunnen van financiële aard zijn of zich in de thuissituatie afspelen. Voor die kersverse ouders is er geen goed vangnet. Ze weten niet waar ze moeten zijn en missen zo goede begeleiding. Onze praktijkondersteuner heeft een heel groot netwerk en kan deze mensen zelf al heel een eind op weg helpen en anders doorverwijzen.”

2. Wie kloppen er aan bij de praktijkondersteuner?

„In Almelo denk je al gauw aan gezinnen die niet veel te besteden hebben en dat klopt wel. Die mensen hebben natuurlijk veel vragen over dure aankopen als kinderwagens of kinderkleding. Maar de doelgroep is groter dan alleen de minima. Je ziet ook hoogopgeleiden die simpelweg veel vragen hebben over hoe ze na de geboorte het beste met hun kindje om kunnen gaan. Anderen willen juist weer wat weten over anticonceptie, waar onze praktijk zich ook mee bezighoudt. Een spiraaltje inbrengen, is bijvoorbeeld best een ingrijpende beslissing die veel vragen oproept.”

3. Werkt zij vanuit jullie praktijk?

„Ja. We willen zoveel mogelijk onder één dak aan kunnen bieden. Zo houd je de drempel laag. Sinds kort hebben we ook de bovenverdieping van ons gebouw bij de praktijk getrokken, dus hebben we ruimte genoeg.”

4. Brengt die uitbreiding van jullie praktijk nog meer vernieuwingen met zich mee?

„Het is de bedoeling dat ook psychologen en diëtisten die zich met ons vakgebied bezighouden vanuit onze praktijk gaan werken. Dan worden de lijntjes nog korter. Al zijn die mensen er dan niet de hele week, maar waarschijnlijk één of twee dagen per week.”

5. Wat zijn de voordelen voor de verloskundigen?

„Dat wij ons vooral op de zwangerschap kunnen richten en de aanstaande bevalling. De praktijkondersteuner neemt veel van de overige zorgbehoeften over.”    

In samenwerking met indebuurt Almelo