Volledig scherm
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. © Emiel Muijderman

Gevecht Omtzigt om toeslagenaffaire werpt vruchten af, maar familie Kuipers uit Almelo juicht nog niet

ALMELO - Het gevecht dat het Enschedese CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt twee jaar lang voerde over de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst werpt eindelijk vruchten af: compensatie voor gedupeerde ouders. De familie Kuipers uit Almelo heeft er weinig vertrouwen in.

De eerste ouders krijgen deze weken een voorstel voor compensatie voor de kinderopvangtoeslag die de Belastingdienst de afgelopen jaren onterecht terugvorderde. Bij die groep hoort ook de familie Kuipers. Jarenlang hing het gezin een terugvordering van vele tienduizenden euro’s voor toeslagen in 2012, 2013 en 2014 boven het hoofd. Steve Kuipers: “We zitten nog steeds in dezelfde rollercoaster.”

De familie betaalde nooit terug, maar is wel jarenlang toeslag misgelopen, omdat die in 2014 werd stopgezet. Steve en zijn vrouw zijn minder gaan werken, want kinderopvang was niet meer betaalbaar.

WhatsApp

Quote

Snel en ruimhartig compense­ren zodat we verder kunnen, dat is wat we willen

Steve Kuipers

Dagelijks heeft Kuipers in een WhatsAppgroep contact met ouders die ook vele duizenden euro’s misliepen. Woensdag gaan ze met z’n allen naar Den Haag voor een debat met staatssecretaris Menno Snel. “Het is een beetje een toneelstukje aan het worden. Snel is niet eerlijk en open.”

Omtzigt probeert al twee jaar alle feiten boven tafel te krijgen. Woensdag kreeg hij eindelijk de stukken waar hij al maanden om vraagt. “Een klein succes”, zegt het Kamerlid, dat geërgerd is omdat het zolang duurde. Steve Kuipers is blij dat Omtzigt op de barricaden ging, net als andere Kamerleden. Maar vertrouwen dat het nu goed komt heeft hij niet. “Als ze drie keer tegen je liegen, geloof je de vierde keer niet meer dat het waar is. Excuses hebben we al gehad. Snel en ruimhartig compenseren zodat we verder kunnen, dat is wat we willen. En het stempel van fraudeur eraf bij de Belastingdienst. Dan krijgen we rust.”