Volledig scherm
PREMIUM
Vier jaar geleden schonk de organisatie van de Almelo Allee enkele jonge eiken aan de graaf, als dank dat het evenement op zijn landgoed mocht worden gehouden. Vanaf links: graaf Adolph, zoon Max en Fred van der Horst van de Almelo Allee. © Frans Nikkels

Het levensverhaal van Graaf Adolph (88), heer van Almelo

ALMELO - Adolph graaf van Rechteren Limpurg overleed vorige week op 88-jarige leeftijd. De Heer van Almelo wordt zaterdag in het familiegraf aan de Gravenallee begraven. Oud-Tubantia-collega Peter van der Molen tekende twee jaar geleden zijn levensverhaal op bij een bezoek aan Huize Almelo. Bijgaand een ingekorte versie. 

Het levensverhaal van de vrijdag overleden mr. Adolph Frederik Lodewijk graaf van Rechteren Limpurg begon op 10 juli 1931 in Berlijn. Hij werd geboren als zoon van Willem Constantijn graaf van Rechteren Limpurg en Fay Esmé barones van Heemstra. Vader Willem Constantijn was diplomaat, vertoefde veel in het buitenland en was zelfs enkele jaren ambassadeur in Madrid. Na het overlijden van zijn vader in 1935 kreeg Willem Constantijn als jongste van drie kinderen Huize Almelo en delen van het landgoed in bezit. Een broer van Willem was boer in Canada en daar ging Adolph in de oorlogsjaren naartoe. De familie Van Rechteren kreeg weinig mee van de situatie op Huize Almelo, dat door de Duitsers was geconfisqueerd. Rentmeester Paul Rogmans werd gearresteerd, rentmeester Jaspers Fayer beheerde het landgoed naar vermogen.