Volledig scherm
© Lars Smook

Is monteur H. uit Almelo het brein achter mega-hennepkwekerij?

ALMELO/NIJVERDAL - Hij is niet bepaald een spraakwaterval. Soms is Ramon H. zelfs wat moeilijk te verstaan als hij op verzoek van de rechtbank, de officier van justitie tekst en uitleg geeft. Maar volgens het Openbaar Ministerie is de 41-jarige H. het brein achter de mega-hennepkwekerij die enkele jaren geleden in het pand van de voormalige Rabobank in Nijverdal werd aangetroffen. En daarvoor moet hij bloeden: justitie wil de Almeloër een half jaar achter de tralies. Het Openbaar Ministerie wil ook dat H. de criminele winst van 4,9 miljoen afstaat.

De cijfers zijn indrukwekkend. Zelfs na het vertrek van de Rabobank heeft het aan de Constantijnstraat 12 in Nijverdal nog lange tijd om geld gedraaid. Ruim 8100 hennepplanten worden in augustus 2015 in verschillende ruimtes van het pand aangetroffen. Volgens justitie zijn er minstens tien oogsten geweest, wat een criminele winst van 4,9 miljoen euro opleverde.  Dat bedrag wil justitie nu terug van de Almeloër, zo bleek gisteren tijdens de zitting van de meervoudige kamer van de rechtbank. Dat wordt wel sappelen voor H., die maandagochtend tegen rechter Erik Berg vertelt dat hij nu als monteur 1500 euro per maand verdient. 

De zaak komt in augustus 2015 aan het rollen, als energiebedrijf Enexis constateert dat het energieverbruik van het pand Constantijnstraat 12 Nijverdal bovenmatig is. Het pand is eigendom van de Nijverdalse Bouw Combinatie. Een deel van het pand wordt gehuurd door een stichting, de bestuurder van die stichting is eerder met justitie in aanraking geweest. De politie gaat het pand binnen en treft een mega-kwekerij aan. De stroom wordt illegaal afgetapt.

Toeval

In september 2017, de verdachte is dan nog steeds in afwachting van de huidige strafzaak, gaat het opnieuw mis. De Almeloër heeft een pand gehuurd in Nunspeet. De eigenaren van het pand in Nunspeet horen bij toeval over het faillissement van de meubelmakerij van H. Ze nemen contact op met de curator, die schakelt vervolgens de politie in en die gaat het pand aan de Edisonweg in Nunspeet binnen. Er wordt materiaal voor een hennepkwekerij gevonden, ook wat resten van een kwekerij. H. wordt aangehouden en hij vertelt tegen de politie dat hij ‘een slecht gevoel’ had overhouden aan Nijverdal. Tijdens het verhoor geeft H. aan dat hij bezig was een kwekerij in Nunspeet op te zetten om de mensen achter de kwekerij in Nijverdal in de val te lokken.

Openheid

Advocaat Robert Speijdel heeft in een laat stadium de verdediging van H. overgenomen. „Cliënt had geen weet van de plantage.” H. heeft volgens zijn raadsman ‘zoveel mogelijk’ openheid betracht tijdens verhoren. „Hij is als enige gepakt en de politie heeft niet veel onderzoek naar anderen gedaan. Het is uiterst onaannemelijk dat hij de volle vijf miljoen als voordeel heeft gehad”, stelt Speijdel, die de beschuldigingen van het OM als ‘een beetje armzalig’ omschrijft.

Uitspraak over twee weken.