Volledig scherm
© Thinkstock

Man uit Borne veroordeeld voor spugen naar agente en schreeuwen 'fuck corona’

ALMELO - Een 43-jarige ‘coronaspuger’ uit Borne is door de politierechter maandagochtend veroordeeld tot 8 weken cel, waarvan twee voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Michel van H. spuugde op 21 maart naar een agente, terwijl hij onder invloed van drank riep: ‘fuck corona’ en ‘fuck Rutte’.

Omdat de agente niet werd geraakt door zijn spuugklodder, werd de man vrijgesproken van mishandeling. Hij werd veroordeeld voor bedreiging met een potentieel dodelijke ziekte en een vernieling van een deur van een flat, kort voor dat incident. De straf was gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De man was niet bij de zitting aanwezig, die vanwege alle coronamaatregelen via een skypeverbinding werd afgehandeld. Van H. verklaarde bij de politie dat hij de agente niet had willen bedreigen met corona. Hij was alleen gefrustreerd geweest over de situatie en bovendien dronken. Hij had zes blikken van een halve liter met zwaar bier op.

Ongelofelijk asociaal

De officier van justitie noemde zijn actie echter ‘ongelofelijk, in deze tijd’. Niemand weet of hij drager is van het coronavirus, waarvan vast staat dat het dodelijk kan zijn. Om dan te spugen is buitengewoon asociaal en zeer bedreigend.” De officier vergeleek het met het trekken van een mes, of het dreigen met HIV. “Hier hoort een afschrikwekkende straf bij. Voor een boete of werkstraf is hier geen plaats.” Hij eiste daarom een celstraf.

De advocate van Van H. vond dat ‘veel te hoog’. Ze vond dat er eigenlijk veel meer sprake was van belediging, dan van bedreiging. Ze verwees naar andere zaken, waarin veel lagere straffen waren opgelegd. “Het schreeuwen over corona deed hij niet alleen naar de agent, maar had hij al de hele tijd gedaan. Het was niet tegen haar gericht. Hij was wel heel dronken.”

Eigen schuld

De politierechter vond dat het spugen wel degelijk een ‘bedreigend karakter’ had’. “Ik vind het eigenlijk nog wel een milde eis van de officier.” De rechter zag ook verzwarende omstandigheden voor het handelen van de Bornenaar, die zijn medicijnen tegen zijn bipolaire stoornis een dag eerder had laten staan. “En om dan zwaar te gaan drinken… Meneer heeft zichzelf in die situatie gebracht.”

  1. De Bende van Almelo wegwuiven is het domste wat gemeente kan doen
    PREMIUM
    Column

    De Bende van Almelo wegwuiven is het domste wat gemeente kan doen

    ALMELO - De Bende van Almelo. De aankondiging van de gevreesde uitzending van BNN/VARA was al niet zo vleiend. De harde werkelijkheid van een uur televisie op primetime donderdagavond was conform de verwachtingen vernietigend. De belofte aan de kijkers van de eerste aflevering van het tv-programma Opstandelingen dat er een desastreus beeld zou worden geschetst van de bestuurscultuur in Almelo werd volledig ingelost. De reportage, waar qua journalistieke aanpak weinig op aan te merken valt, moet in het stadhuis tot nadenken stemmen.

In samenwerking met indebuurt Almelo