Volledig scherm
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, vindt het niet zorgelijk dat ZGT een gedeeltelijke patiëntenstop heeft ingevoerd. ANP REMKO DE WAAL © ANP

Minister over patiëntenstop ZGT: Dat houdt de zorg betaalbaar

ENSCHEDE – Minister Bruno Bruins vindt het niet zorgelijk dat Zilveren Kruisverzekerden tot eind dit jaar niet meer bij ziekenhuis ZGT terecht kunnen. Dat antwoordt de bewindsman op vragen die Tweede Kamerleden Ploumen en Kerstens hebben gesteld.

ZGT heeft het plafond bereikt van wat Zilveren Kruis voor dit jaar aan zorg bij het ziekenhuis heeft ingekocht. Patiënten die geen restitutiepolis hebben, moeten daarom een andere zorgaanbieder zoeken. MST gaf eerder al aan dat de patiënten ook niet in Enschede terecht kunnen.

Doorleverplicht

Volgens Bruins is dat laatste niet waar. Hij stelt dat MST een doorleverplicht heeft voor patiënten uit het eigen verzorgingsgebied. MST zou zich hiertoe ook bereid hebben verklaard. Het ziekenhuis inventariseert om hoeveel patiënten het gaat en is hierover in overleg met Zilveren Kruis. 

Dat de verzekerden bij ZGT niet terecht kunnen, is volgens Bruins ‘niet onwenselijk’. ‘Het is onderdeel van het normale proces. Verzekeraars maken afspraken over de inhoud van de zorg en over de kosten. Omdat de zorgvraag groter is dan de afspraken die hierover zijn gemaakt, volgde een patiëntenstop. Dat leidt ertoe dat de zorg betaalbaar blijft.’

Uitzonderingen

Acute zorg en geboortezorg zijn uitgezonderd van de patiëntenstop. Bruins zegt dat gedupeerde patiënten via de afdeling Zorgbemiddeling van het Zilveren Kruis naar een ander ziekenhuis worden doorverwezen. Het streven is de wachttijd beperkt te houden. Het kan zijn dat patiënten wel langer moeten reizen.