ZorgAccent is één van de organisaties die zorg levert aan bijvoorbeeld hulpbehoevende ouderen.
Volledig scherm
ZorgAccent is één van de organisaties die zorg levert aan bijvoorbeeld hulpbehoevende ouderen. © Lenneke Lingmont

Ook andere zorg in Almelo moet doorgaan: ‘Kan niet altijd op vertrouwde manier’

VIJF VRAGEN AANALMELO - Terwijl veel zorginstellingen en ziekenhuizen de strijd aangaan met het coronavirus, moet het normale zorgaanbod voor bijvoorbeeld ouderen en kwetsbare jongeren ondertussen zo goed mogelijk doorgaan. Dat kan echter niet altijd op dezelfde vertrouwde manier, weet wethouder Eugène van Mierlo. 

1. Kunnen zorgorganisaties zich aan afspraken met de gemeente houden?

„Dat proberen ze zo goed mogelijk. Maar zij lopen door alle maatregelen van het kabinet ook tegen problemen en extra kosten aan. Ze kunnen bijvoorbeeld niet overal gewoon binnenstappen. Bovendien kampen zij ook met uitval door ziek personeel, waardoor ze zich niet altijd aan de gecontracteerde afspraken kunnen houden.”

2. Wat kan de gemeente Almelo daarin betekenen?

„Allereerst moeten we in gesprek blijven met de zorgpartners. Het belangrijkste is namelijk dat de zorg voor kwetsbare inwoners doorgaat. De landelijke overheid pakt daarin een rol met financiële ondersteuning en regelingen die de voortgang bijvoorbeeld cruciale jeugdzorg veilig stellen. Dat is ook ons uitgangspunt.”

3. Wat verandert er?

„Zorgverlening wordt nog veel meer maatwerk. Elke vorm van zorg vereist een andere aanpak en veiligheidsmaatregelen. We hebben allemaal te maken met de hygiënemaatregelen en de regel dat je op 1,5 meter afstand moet blijven. Huishoudelijke hulp zal waarschijnlijk niet zo eenvoudig te veranderen zijn, maar voor persoonlijke begeleiding en psychische zorg zijn er digitale mogelijkheden. Veel zorgorganisaties hebben de beschikking over e-dienstverlening. Via de computer of telefoon dus.”

4. Blijft de zorg intact?

„Dat blijft zoveel mogelijk het geval. Door de coronacrisis ervaren veel zorgaanbieders zelf ook financiële onzekerheid, omdat zij onverwachts veel meer zorg moeten verlenen of juist veel minder. We zullen dus moeten bepalen wat wel aan zorg uitgevoerd kan worden en dus wel geleverd kan worden.”

5. Hoe gaat Almelo om met de extra kosten die dat meebrengt?

„Zorgaanbieders die extra maatregelen moeten treffen tegen verspreiding van het virus worden na overleg met ons gecompenseerd voor die kosten. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld daklozenopvang. Als corona wordt vastgesteld bij één van de mensen, moeten ze de opvang opnieuw indelen met isolatieruimtes. Dat brengt natuurlijk kosten mee.”

Wethouder Eugène van Mierlo.
Volledig scherm
Wethouder Eugène van Mierlo. © Emiel Muijderman

In samenwerking met indebuurt Almelo