Volledig scherm
Sebastiaan Stöteler trok stevig van leer tijdens de begrotingsbehandeling. © Carlo ter Ellen DTCT

PVV opent aanval op salafisme in Almelo; PvdA hult zich in stilzwijgen

ALMELO - De Partij voor de Vrijheid heeft zich donderdagmiddag stevig uitgelaten over de aanwezigheid van omstreden predikers in Almelo. Fractievoorzitter Sebastiaan Stöteler gaf aan te vrezen dat het Almelose gemeentebestuur geen flauw benul heeft van wat salafisme eigenlijk is. 

Met zijn ferme taal reageerde Stöteler op berichtgeving in de Tubantia van enkele weken geleden, waaruit bleek dat er zo nu en dan omstreden sprekers te gast zijn in de Almelose Masjid moskee. De predikers worden in onderzoeken en publicaties in verband gebracht met het salafisme, de geloofsstroming die in meerdere gevallen ten grondslag ligt aan radicalisering van moslims. 

De PVV’er wees ook op antwoorden die het Almelose college op vragen van de PvdA had gegeven. Die partij had gevraagd of er salafisme in Almelo verspreid werd. De gemeente gaf aan dat dat niet het geval was. Arjan de Vries van de PvdA liet zich in zijn eigen betoog tijdens de begrotingsbehandeling niet uit over salafisme en verwante zaken. 

Cadeautje

Stöteler: „Ik vraag me dus af of de gemeente hier wel enig benul heeft van wat salafisme is. De gemeente laat zich hier heel gemakkelijk zand in de ogen strooien door het moskeebestuur dat er niets aan de hand is. Kunt u zoiets wel signaleren?” Om de kennis wat te vergroten, hadden Stöteler en partijgenoot Joey Tijhof een presentje voor het college meegenomen. Alle bestuurders kregen het boek ‘Bid, vecht en heers’ van arabist Machteld Allan, waarin volgens de partij onder meer de oorsprong en de kernboodschap van het salafisme wordt geschetst.

Clash

Het betoog van Stöteler zorgde tegelijkertijd voor een kleine clash in de gemeenteraad. Zo voelde raadslid Uğur Çete van Lijst Çete, zelf moslim, zich aangesproken toen de PVV-voorman alle moslims salafisten noemde. „Dit is een geloofsstroming waarin ik mij absoluut niet herken. Geweld werp ik verre van mij en deze aantijgingen ook”, brieste de Almeloër. „Ik moet niks, zoals u schetst. Ik moet helemaal niks. Ik mag mijn leven zelf invullen.”