Volledig scherm
S. brak in bij Die Grenze in het winkelcentrum in de wijk De Schelfhorst en nam daar Toblerone en stroopwafels mee. © RV

Rechter vindt twee maanden cel wel genoeg voor vernielzuchtige Tobleronedief uit Almelo

ALMELO - Langzaam en bedeesd sjokte S. (21) de rechtszaal binnen. Twee politieagenten begeleidden de jongeman. Hij oogt bleekjes. Een knotje prijkt op zijn hoofd. De Almeloër heeft twee maanden op de strafzitting gewacht. Achter slot en grendel in De Karelskamp. 

Dat S. sinds medio december in vastzit, houdt verband met de strafbare feiten, maar die vormen niet de hoofdreden. Het OM wist simpelweg niet goed wat ze met de inbrekende vandaal aan moesten.

Psychische problemen

S. kampt met psychische problemen. De nasleep van traumatische ervaringen. De 21-jarige bekende dinsdag nog eens dat hij eind 2019 inderdaad een autoruit besmeurde met bloed, een raam van zijn ouderlijk huis vernielde en rotzooi trapte in het winkelcentrum van De Schelfhorst. Waar hij ook stroopwafels en Toblerone uit de schappen van Die Grenze stal. Korte tijd later sloeg hij een bushokje aan diggelen in Deventer. Tijdens psychoses en een woede-aanval, dat wel. 

Geen Dimence!

„In de gevangenis is het zeker niet prettig”, zei S. tegen rechter Stoové. „Toch ben ik er wel tot rust gekomen. Ik weet nu dat ik stappen moet zetten om mijn problemen aan te pakken.” Maar niet bij ggz-instelling Dimence, benadrukte hij. „Daar geven ze je alleen maar pillen. Medicatie die je je energie ontneemt.” S. ziet zich liever geholpen door Bemoeizorg Almelo, waar hij inmiddels contact mee heeft. 

Quote

In de gevangenis ben ik wel tot rust gekomen en heb ik ingezien dat ik echt met mijn problemen aan de slag moet

S., verdachte

Dak boven het hoofd

De rechter toonde zich vooral meegaand. „Hoewel er een stevige straf tegenover uw daden moet staan, heeft u met twee maanden cel uw portie wel gehad.” Stoové volgde daarin de officier van justitie. Die eiste drie maanden gevangenisstraf, waarvan één maand voorwaardelijk. Mét aftrek van de voorlopige hechtenis. 

„U kunt donderdag naar huis. Dan zijn er nog wat dagen tijd om dat dak boven uw hoofd te regelen”, besloot de rechter. Als S. komende drie jaar weer de fout ingaat, moet hij nog een maand de cel in.

In samenwerking met indebuurt Almelo