Volledig scherm
Heeten overvallen broers Frans (op achtergrond) en Hein Oldeniel. © Gerard Vrakking

Situatie in gevangenis Zutphen schopt zitting overval op bejaarde broers uit Heeten in de war

De zaak rond de gewelddadige overval op twee bejaarde broers in Heeten kan vandaag niet doorgaan. Een van de twee verdachten mocht vanmorgen de gevangenis in Zutphen niet uit, meldde de rechtbank in Zwolle.

De Penitentiaire Inrichting in Zutphen was vanaf donderdagochtend ‘in lockdown’, wat betekent dat niemand er in of uit mocht. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid was er mogelijk smokkelwaar de gevangenis in gebracht. Tijdens de zoekactie mag niemand het gebouw in of uit, ook verdachten niet die in een rechtszaal verwacht worden. Opvallend was dat de tweede verdachte woensdag ook iets dergelijks meemaakte. Toen werd de PI Grave hermetisch afgesloten, kennelijk vanwege een soortgelijk feit.

De 30-jarige Sander van K. uit Almelo en de 49-jarige Michael G. uit Lelystad worden door het Openbaar Ministerie verantwoordelijk gehouden voor de overval op de broers Frans (73) en Hein (87) Oldeniel in Heeten. Bekenden troffen het tweetal op zondagochtend 13 januari opgesloten in een kamer aan. Daar zaten ze sinds 22.00 uur de avond ervoor. De overvallers gingen er met enkele duizenden euro’s vandoor.

De overval vond plaats in de woning van Frans en Hein bij het Overijssels kanaal tussen Heeten en Deventer. De overvallers waren binnengekomen door een raam aan de zijkant van het huis, de broers waren op dat moment thuis.

Pepperspray en vuurwapen

De broers werden onder dreiging van pepperspray en een vuurwapen in hun eigen slaapkamer opgesloten terwijl hun huis overhoop werd gehaald. 

Bij de overval werd zo’n 3500 euro buitgemaakt. De broers zijn van de oude stempel en hadden daarom relatief veel contant geld in huis, mede door de verkoop van een tractor.

Bekijk hier hoe de broers geschrokken reageren op de overval:

In samenwerking met indebuurt Almelo