Talentvolle vmbo-leerlingen uit Twente strijden om jaarlijkse vakwedstrijd

VIDEOALMELO - Het is een race tegen de klok voor de deelnemende scholen aan de provinciale kampioenschappen Skills Talents voor vmbo-scholieren. Uiteindelijk zullen het louter winnaars zijn op de arbeidsmarkt.

Talentvolle vmbo-leerlingen in de techniek strijden voor een plekje in de grote finale in Leeuwarden van deze jaarlijkse vakwedstrijd. En het zijn allang niet meer alleen jongens die meedoen. Jessica en Yvet vertegenwoordigen het Almelose Puis X College en vormen samen met Daan een team in de categorie BWI, oftewel Bouwen, Wonen en Interieur. Het zijn echte doeners. „We moesten eerst de opdracht bestuderen en dan moet ik nadenken”, grapt Yvet. „Ik ga liever zo snel mogelijk aan de slag. Werken met je handen is leuk. Daarom heb ik voor techniek gekozen.”

Promotiemiddel

Dat geldt eigenlijk voor alle leerlingen hier in de werkplaats van leerbedrijf Bouwmensen Twente. Het gaat ze later gegarandeerd een baan opleveren. Directeur Herman Robert levert als praktijkopleider van BBL’ers (een dag naar school en vier dagen werken) jonge vakmensen af bij het bedrijfsleven. Evenementen als deze Skills Talents dienen eigenlijk als promotiemiddel voor de technische beroepen in de bouw, industrie en installatietechniek. „We stimuleren jonge mensen voor het vak techniek door ze te laten zien wat je met een mooie beroepsopleiding op het ROC kunt bereiken. Daar beginnen we in het voortgezet onderwijs mee, waarvan deze leerlingen een voorbeeld zijn.”
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Jessica Jutba, Yvet ten Hartog en Daan Lammerink (vanaf links) van het Pius X College in volle concentratie bij de provinciale kampioenschappen Skills Talents in Almelo.
Volledig scherm
Jessica Jutba, Yvet ten Hartog en Daan Lammerink (vanaf links) van het Pius X College in volle concentratie bij de provinciale kampioenschappen Skills Talents in Almelo. © Cees Elzenga

Er hebben zich teams geplaatst van het Pius X College, Het Noordik en Het Erasmus uit Almelo, CSG Reggesteyn uit Nijverdal, het Bonhoeffer college uit Enschede, CT Stork College uit Hengelo, het Etty Hillesum lyceum uit Deventer en het Jacobus Fruytier uit Rijssen. Behalve in de categorie BWI strijden groepen om een finaleplaats in PIE: Produceren, Installeren en Energie. 

Krappe markt

Toekomst verzekerd op een krappe arbeidsmarkt. Dat moeten ook Bart, Niels en Quenten hebben gedacht. Voor Bart lag deze richting eigenlijk wel voor de hand als telg van de Almelose onderneming Bekhuis Lichtprojecten. Daar zijn ze over een tijdje in ieder geval van een vers opgeleide vakman verzekerd. Een comfortabele positie in een branche waar de uitstroom nog altijd harder loopt dan de instroom. „Thuis leer ik ook veel en het is wel de bedoeling dat ik in de zaak van mijn ouders ga werken.”

Quote

Laten zien wat je kunt bereiken met mooie beroepsop­lei­ding

Herman Robert, Praktijkopleider

Het trio heeft de opdracht ruim binnen de tijd afgekregen. De lampen gaan keurig aan en uit als ze de lichtschakelaar op de geïmproviseerde wand bedienen. Missie geslaagd en het lijkt kat in ’t bakkie voor deze Willy Wortels in de dop. Maar aan het einde van de dag blijkt dat de leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer net een paar punten meer hebben gescoord. En dus zien Bart, Niels en Quenten een finaleplaats in rook opgaan.

Grote finale

Ook Daan en z’n dames willen graag naar de finale. Ze halen alles uit de kast. Hun docent Simon Damink kijkt gespannen toe. „Deze leerlingen zijn gedreven. Als we een team voor deze wedstrijd inschrijven, speelt het enthousiasme mee bij de selectie. Ze hebben ook na schooltijd geoefend en dat typeert ze.” 

De verschillen zijn minimaal. Maar Daan, Yvet en Jessica missen op een haar na de hoofdprijs. Die gaat naar de concurrenten van het Reggesteyn College uit Rijssen. De winnaars kunnen zich gaan voorbereiden op de grote finale in Friesland, volgende maand.

In samenwerking met indebuurt Almelo