Bestuurder Louis van Stiphout van de onlangs ontstane fusiestichting Varietas, voorheen bekend als Stichting ROOS en Quo Vadis.
Volledig scherm
Bestuurder Louis van Stiphout van de onlangs ontstane fusiestichting Varietas, voorheen bekend als Stichting ROOS en Quo Vadis. © Ronald Hissink

Toch groen licht voor nieuwe Almelose peuterspeelzaal in De Noorderborch

5 vragen aanALMELO - Na wat juridisch getouwtrek en discussies met de gemeente Almelo, mag scholenstichting Varietas toch beginnen met een peuterspeelzaal in het gebouw van basisschool De Noorderborch aan de Havezathe. Bestuurder Louis van Stiphout is tevreden, al leek de strijd voor de kinderopvang afgelopen jaar tot twee keer toe mis te lopen. 

1. Waarom wil Varietas zo graag een peuterspeelzaal beginnen in De Noorderborch?

„Omdat wij geloven in een doorlopende ontwikkelingslijn. Dat wil zeggen dat we van de peuterspeelzaal en de basisschool één opleiding maken. Zo zijn begeleiders van de basisschool al betrokken als de kinderen als peuters in het gebouw komen. Op die manier weet De Noorderborch wat een kind wel en niet kan. Zo verloopt de overgang veel soepeler.”

2. Hoe kan het allemaal zo lang geduurd hebben?

„Het gaat om een meningsverschil. Een principekwestie. De gemeente is van mening dat wij commerciële activiteiten in het gebouw ontplooien, als we een kinderopvang beginnen. Wij zien de peuteropvang echter als mede-gebruik van het pand, omdat wij het gebouw al gebruiken. De opbrengst pompen we direct terug in ons onderwijs.”

3. En nu zijn jullie het eens?

„Nou ja, eens. Het meningsverschil is niet helemaal opgelost, maar juridisch staan we in ons recht. Als de gemeente de poot stijf had gehouden, waren we echt naar de rechter gestapt. Toen we dat aankondigden, zijn we toch nog een keer om tafel gegaan. Om te bespreken of die rechtsgang het waard zou zijn, omdat de contacten tussen Varietas en de gemeente normaal gesproken prima zijn. Aan de gesprekstafel zijn we er toen toch uitgekomen en hebben we groen licht gekregen.”

4. Per wanneer gaat dat gebeuren?

„Eigenlijk hadden we al op 11 mei willen beginnen, maar door corona moesten we allerlei aanpassingen doorvoeren om het peuterlokaal geschikt maken. Met de vergunning op zak zetten we in op 1 juni. Dan opent de locatie onder de naam Varietas Kinderopvang.”

5. Zit de peuterspeelzaal dan direct vol?

„Of die vol zit, durf ik niet te zeggen. Wel is er voldoende interesse. Van tevoren is door De Noorderborch uitgebreid gepeild of ouders uit de buurt interesse hadden.”

In samenwerking met indebuurt Almelo