Volledig scherm
Rechtbank Almelo. © Lars Smook

Voorwaardelijke werkstraf voor Almelose, na klap in het gezicht van agent in Enschede

ALMELO/ENSCHEDE - Witheet was ze. Woest. Zo woest dat ze zich niet in kon houden en een hoofdagent uit Enschede afgelopen zomer met haar vlakke hand een pets in het gezicht gaf. Vrijdagochtend moest de 28-jarige K. uit Almelo voor de rechter verschijnen. „Ik heb er heel veel spijt van.” 

K. hoeft de cel niet in en als ze zich de komende 3 jaar gedraagt, hoeft ze de opgelegde voorwaardelijke werkstraf van 30 uur niet uit te voeren. Zowel de rechter als de officier van justitie hield rekening met de achtergrond van K., een dramatisch verhaal van misbruik, psychische stoornissen en autisme. „Ik ben ooit verkracht door een politieagent en draai altijd door als ik politie dichtbij zie.”

Geen kwaad

Niet dat de Enschedese hoofdagent kwaad in de zin had. Hij kwam naar de woning van K. en haar partner, omdat het tweetal uit huis was gezet. Zowel de verdachte als haar partner kampt met allerlei psychische problemen, vandaar dat hulpverleners met de twee mee naar huis kwamen. Om kleren en andere spullen op te halen. In de aanloop naar de klap waren er de hele dag al problemen. „We voelden ons helemaal niet lekker. Als er dan ook nog een agent boos op je wordt en gaat dreigen, loopt de emmer over”, zei K. vrijdag. 

Stoppen

De stoppen sloegen door toen de politieman de vriendin van K. een duw gaf, om haar op afstand te houden. In zijn verklaring omschreef de agent het gedrag van de twee vrouwen als zeer agressief. „Het werd zwart voor mijn ogen en ik sloeg hem in zijn gezicht.”

De rechter oordeelde dat K. minder toerekeningsvatbaar was, maar ook weer niet helemaal zonder straf de deur uit mocht. „Ik heb er vertrouwen in dat dit niet weer gebeurt, maar laat deze voorwaardelijke straf met een proeftijd van 3 jaar de stok achter de deur zijn.”