Volledig scherm
© Henk Bouwhuis

Zes gemeenteraden hoeven in januari nog geen oordeel te vellen over Soweco

ALMELO - Gemeenteraden hoeven deze maand niet te beslissen over de toekomst van Soweco.  Er wordt een pas op de plaats gemaakt in deze brandende kwestie.

Het was de bedoeling dat de gemeenteraden van de zes Soweco-gemeenten, waaronder Rijssen-Holten en Hellendoorn,  deze maand hom of kuit zouden geven over de veelbesproken plannen van het Soweco-bestuur. Daarbij gaat het om ontmanteling van de organisatie, zodat gemeenten de sociale werkvoorziening per 1 januari 2021 zelf kunnen regelen. 

Maar de lokale politici hoeven toch nog niet te oordelen over zo’n drastische verandering. Er komt deze maand namelijk geen voorstel over Soweco. Dat laat bestuursvoorzitter Arjen Maathuis, VVD-wethouder in Almelo, weten. Wanneer de zes gemeenteraden wél om een beslissing wordt gevraagd, kan Maathuis niet zeggen. „Zorgvuldigheid gaat voor snelheid”, zegt hij.

Verschillen overbruggen

De pas op de plaats heeft alles te maken met het ‘constructieve overleg’ tussen de raad van commissarissen (RvC) en Soweco-bestuur, dat te elfder ure is aangevangen. De onderhandelingen, die deze week worden voortgezet, moeten leiden tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing. Zowel de RvC als het bestuur benadrukken daarbij dat ze  ‘verschillen willen overbruggen’. Als dat lukt is er een sterk gewijzigd voorstel over Soweco te verwachten.

Politiek beraad afgelast

Progressieve fracties in Almelo, Wierden, Tubbergen en Twenterand pleiten in een brief voor ‘een pas op de plaats en uitstel van besluitvorming’. Ze worden op hun wenken bediend. Dinsdag was in Almelo een politiek  beraad over Soweco gepland. Dat gaat vanwege bovenstaande ontwikkelingen niet door. 

In samenwerking met indebuurt Almelo