Volledig scherm
Een team van rechercheurs doet, onder leiding van een officier van justitie, onderzoek naar het overlijden van een Poolse man in een woning aan de Weeshuisbaan in Bodegraven. Archieffoto. © Josh Walet

12 jaar cel geëist tegen Pool (36) die wordt verdacht van doden huisgenoot in Bodegraven

UpdateTegen de 36-jarige Pool Grzegorz K. is vandaag een celstraf van 12 jaar geëist op verdenking van het doden van een huisgenoot in Bodegraven in juni vorig jaar. De verdachte ontkent het slachtoffer, een 34-jarige landgenoot, te hebben gedood.

De 34-jarige Pool Kamiel zocht het geluk in ons land. Nog geen maand later lag hij doodgeslagen in een woning in Bodegraven. ,,Dit is de derde tragedie in mijn leven”, zei de zus van Kamiel gisteren in de Haagse rechtbank. Binnen amper een jaar verloor ze ook een andere broer (door zelfmoord) en haar moeder.

Quote

Hij bleef echt treiteren, probeerde me ook met de fles te slaan. Toen heb ik hem afgeweerd en gaf nog een klap

Grzegorz K.

De Poolse heeft nu nog een zus en vader. Die laatste moest Kamiel na zijn dood, vorig jaar juni, komen identificeren. ,,Hij kon zijn zoon amper herkennen. Kamiel kreeg geld van onze vader, zodat hij naar Nederland kon. En niet veel later was hij dood. Daarom voelt mijn pa zich nu schuldig. Hij is kapot van Kamiels dood. Wij allemaal. Ik dacht eerst dat het een slechte grap was toen iemand me het vertelde. Kamiel had nooit problemen of ruzie, die zou hij juist eerder sussen.”

Volgens verdachte Grzegorz K. had Kamiel juist vanuit het niets ruzie gezocht. Ze waren huisgenoten in de Bodegraafse Kerkstraat, Kamiel had die vrijdag zijn eerste loon gekregen en ze vierden dat door samen thuis een fles wodka leeg te drinken. De bodem was nog niet in zicht toen volgens K. zijn huisgenoot hem en zijn familie begon te beledigen. ,,Hij bleef echt treiteren, probeerde me ook met de fles te slaan. Toen heb ik hem afgeweerd en gaf nog een klap. Kamiel kon toen al amper meer op zijn benen staan.”

In plaats van zich om zijn huisgenoot te bekommeren, ging K. naar eigen zeggen buiten een sigaretje roken, kwam nog heel even terug en ging toen naar landgenoten toe die ook in Bodegraven wonen. Intussen zou Kamiel vergeefse pogingen hebben gedaan om overeind te komen.

Mensonterend

Quote

Het lichaam van Kamiel is volkomen kapot gemaakt

Aafke Algera

Hoe het daarna verder is gegaan, bleef gisteren in de rechtbank onduidelijk. Vast staat dat Kamiel op zaterdag 23 juni vorig jaar tussen 02.00 en 11.00 uur stierf, maar waaraan precies is onduidelijk. Wel staat vast dat hij enorm is toegetakeld. ,,Zijn dood was zinloos, wreed en onbegrijpelijk. De dader is gruwelijk en mensonterend te werk gegaan”, zei officier van justitie Aafke Algera.

Volgens haar kan het niet anders dan dat K. de dader is. Daarom eiste ze 12 jaar cel. Volgens K. kwam hij zaterdag om 05.00 uur thuis en lag Kamiel toen bij de trap. Hij zou over hem zijn gestapt en naar bed zijn gegaan. ,,Ik heb er toen nooit aan gedacht dat hij wel­eens dood zou kunnen zijn”, zei K. tegen de rechters. Pas rond 06.00 uur zou hij door een andere huisgenoot zijn gewekt, die vertelde hem dat Kamiel niet meer leefde.

Naar zijn zeggen raakte K. daardoor in shock en dat zou de reden zijn geweest dat hij in getapte telefoongesprekken en sms’jes zichzelf hoofdverdachte maakte. Zo meldde hij een bekende: ,,Ik gaf hem (Kamiel, red.) een paar klappen en dan gaat die lul de pijp uit.”

Schoenafdrukken

K. verliet het huis, maar ontkent dat hij naar Polen wilde vluchten. Nog geen etmaal nadat Kamiels lichaam door iemand van het uitzendbureau was gevonden, werd K. elders in Bodegraven opgepakt. Een huisgenoot verklaarde dat hij K. rond 02.00 uur Kamiel flink zag schoppen. In Kamiels hals zijn drie schoenafdrukken gevonden die volgens het OM heel goed van de Nike’s van K. kunnen zijn. ,,Het lichaam van Kamiel is volkomen kapot gemaakt”, aldus Algera.

K. blijft ook na bijna 1,5 jaar voorarrest ontkennen. Zijn advocaat stelt dat de belastende verklaring van de huisgenoot ongeloofwaardig is. ,,Die man heeft zelf ook iets te verbergen.” Door veel tegenstrijdige verklaringen en doordat iedereen aan drank of drugs zat, valt Kamiels dood volgens Algra niet te reconstrueren.

Zijn zus, die speciaal uit Polen was overgekomen voor de rechtszaak en zei: ,,Ik heb levenslang.”

De uitspraak op 5 december.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195