Volledig scherm
Een inbreker opent met een pasje of een stuk plastic een voordeur (flipperen). © ANP XTRA

‘125 inbraken in Nieuwkoop en geen één inbreker opgepakt: hoe kan dat?’

,,Hoe kan het dat er in Nieuwkoop in drie jaar tijd 125 woninginbraken zijn gepleegd, maar dat de politie bij nul zaken een verdachte heeft opgepakt?’’ VVD-fractievoorzitter Tom de Kleer vindt dit onbegrijpelijk

De politicus heeft daarom burgemeester en wethouders om opheldering gevraagd. Daarin verwijst De Kleer naar cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de resultaten van het politiewerk in alle Nederlandse gemeenten met elkaar heeft vergeleken. CBS baseert zich op de politieregistraties. 

Nieuwkoop is volgens CBS een van de dertig gemeenten, waar geen enkele woninginbreker is gearresteerd, terwijl de politie zelf als norm stelt dat 10 procent van de inbraken moet worden opgelost, weet De Kleer. Nieuwkoop bungelt met 125 inbraken bovendien onderaan de lijst van dertig gemeenten; alleen Woudenberg (140) en Goirle (145) kenden meer inbraken die allen niet zijn opgehelderd. 

De Kleer wijst erop dat in alle omliggende gemeenten wel inbrekers zijn opgepakt. Zo zijn in Kaag en Braassem 5 van de 165 inbraken opgelost, in Bodegraven-Reeuwijk 30 van de 375 en in Alphen 60 van de 600 inbraken. De Kleer dringt erop aan dat burgemeester en wethouders afspraken maken met de politie om tot een hoger ophelderingspercentage te komen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195