Volledig scherm
Agenten bij de auto van de Alphense verdachte © Josh Walet

15 maanden cel geëist voor dreigen met pistool in Alphen

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen een 24-jarige Alphenaar die tijdens een verkeersruzie een scooterrijder een vuurwapen tegen het hoofd zette. De verdachte vluchtte in zijn auto en gaf zich pas in een parkeergarage over toen agenten waarschuwingsschoten losten.

In de Hooftstraat in Alphen reed de verdachte op 27 mei in een witte personenauto het slachtoffer bijna aan. Er ontstond een scheldpartij op straat. De 24-jarige Alphenaar en een bijrijder stapten uit de auto en sloegen en schopten de scooterrijder. Vervolgens liep de verdachte terug naar zijn auto en pakte een vuurwapen, een gestolen dienstwapen van de politie.

,,Het was een impulsieve daad”, zei de verdachte vandaag bij de Haagse rechtbank. Tijdens de rechtszitting was op een scherm te zien dat de man het wapen in zijn hand hield en het bewoog naar het hoofd van de scooterrijder. Volgens de verdachte zelf sloeg hij het slachtoffer ermee. Maar de officier van justitie meent dat de verdachte het wapen richtte tegen het hoofd van de scooterrijder. Daarbij zou hij het pistool ook hebben doorgeladen.

,,Er is fors geweld gebruikt. Het was een bedreigende situatie, ook voor de getuigen”, zei de officier van justitie. Volgens de aanklager had de Alphenaar zich schuldig gemaakt aan openlijk geweld, samen met de bijrijder uit de witte personenauto. ,,Dit heeft grote impact gehad voor het slachtoffer”, meende de officier. De scooterrijder heeft een posttraumatische stressstoornis opgelopen. Tegen de bijrijder eiste de officier een celstraf van acht maanden. Deze 27-jarige Alphenaar was niet op de zitting aanwezig.

Excuses

De 24-jarige bestuurder van de auto bood tijdens de zitting in Den Haag de scooterrijder zijn excuses aan. ,,Ik ben maar een heel normale man”, zei hij tegen de rechter. ,,Ik heb vrouw en kinderen, en een baan.” ,,Ik vind het niet zo normaal wat er is gebeurd”, reageerde de rechter. ,,Mensen zijn zich rot geschrokken op straat.”

Ze wilde weten van wie de ­Alphenaar het dienstwapen van de politie had gekregen. ,,Van een vriend, ik moest het voor hem bewaren”, antwoordde de verdachte. Wie die vriend was, wilde hij niet zeggen. ,,Ik moet denken aan de veiligheid van mijn gezin.”

Uitspraak over twee weken.