Volledig scherm
De schoolplaat van J.H. Isings uit 1927: De Noormannen voor Dorestad. © ADN Archive

250 Vikingen slaan tenten op in Archeon

Zo'n 250 Vikingen van re-enactmentgroepen uit onder andere  uit Duitsland, Tsjechië, Oekraïne, Polen en België  slaan donderdag tot en met zondag hun tenten op in Archeon. Het Viking Festival wordt dit jaar voor de zestiende keer gehouden in Alphen.

De Vikingen zetten ongeveer honderd authentieke tenten op tussen de andere gebouwen op het park. ,,Ze nemen bijna elk open stukje in beslag”, zegt Jack Veldman, directeur van Archeon. Eerder deze zomer deden al verschillende Romeinse re-enactmentgroepen uit Groot-Brittannië en Italië (Rome) Archeon aan. 

De Vikingen of Noormannen waren Scandinavische bewoners van Zuid-Noorwegen, Denemarken en Zweden. De Vikingen waren het deel van de Noormannen die in de periode van 800 tot 1000 na Christus op rooftocht ging. De gewone Noormannen waren boeren in Noorwegen, Zweden, Denemarken en IJsland.

Honingwijn

Op zaterdag en zondag geven de moderne Vikingen  wapen- en vechtdemonstraties op het toernooiveld. Bezoekers kunnen ook langs hun kraampjes struinen, waar ze van alles verkopen van sieraden tot kleding, zeep tot honingwijn, wapentuig tot speelgoed.

Verder geven ze demonstraties van de verschillende wapens en harnassen die door de Vikingen werden gebruikt en gedragen. En ze vertellen over het dagelijks leven in de vroege Middeleeuwen. De Vikingen zijn in de vaderlandse geschiedenis, mede dankzij de schoolplaat van J. H. Isings uit 1927, vooral  bekend van Dorestad. 

Die rijke havennederzetting, die lag bij het huidige Wijk bij Duurstede, werd regelmatig bezocht door de drakenschepen uit het Noorden. De handelsplaats werd meermalen geplunderd en verwoest, de eerste keer in 834 en de laatste keer in 863.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195