Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

6,5 jaar cel geëist tegen Alphenaar Nassim M. (20) voor overvallen

Tegen Alphenaar Nassim M. (20), 'Psycho’ voor vrienden en bekenden, is gisteren zes jaar cel geëist voor een woningoverval en de beroving van een pizzakoerier in Alphen. Daar bovenop werd nog een half jaar jeugddetentie geëist voor een mislukte woningoverval in Brabant begin 2016. De verdachte was toen nog minderjarig.

‘Psycho’ zou volgens getuigen het brein zijn achter de buitengewoon brute overval op een echtpaar in de De Langestraat in Alphen, vlak voor kerst twee jaar geleden. In de nacht van 21 op 22 december drongen drie mannen via de keukendeur bij het echtpaar naar binnen. De bewoners lagen te slapen. De vrouw des huizes werd halfnaakt haar bed uitgesleept naar de gang en mishandeld. Ondertussen sloegen twee daders de man zo hard dat er nadien 35 hechtingen moesten worden geplaatst. Later zou blijken dat hij een hersenschudding had opgelopen door de klappen die hem met een boksbeugel of een soortgelijk voorwerp waren toegebracht. ,,Ik riep nog: ‘Stop nou, stop nou, jullie slaan hem nog dood!’’, zo vertelde de vrouw aan de rechters.

Het echtpaar eist zo’n 15.000 euro smartengeld en schadevergoeding. Hun vertrouwen in mensen is verdwenen. De overvallers hadden geld, bankpassen en sieraden meegenomen. Toch was de roof eigenlijk mislukt. Volgens getuigen had ‘hoofdleider’ Nassim M. eigenlijk op een grote wietplantenoogst en op een grote hoeveelheid geld gerekend. Vriendinnetjes van hem, die bij de slachtoffers in de straat woonden, zouden Nassim hebben getipt dat er ‘veel plantjes stonden’.

Nassim A. ontkent betrokkenheid bij de overval. Hij zegt dat hij die avond gewoon thuis was, al kan niemand dat bevestigen. Zijn vriend uit die tijd Abdullahi M. (22) ontkende ook en werd begin dit jaar vrijgesproken.

Het OM vond toen zelf ook al dat er te weinig bewijs was tegen die verdachte. Maar de vingerafdrukken van Nassim op een door de daders in de woning achtergelaten vuilniszak, in combinatie met telefoongegevens en belastende verklaringen van getuigen, vormen volgens de aanklager voldoende bewijs voor veroordeling van Nassim. Een derde verdachte is nog voortvluchtig. Hij is volgens de aanklager vermoedelijk in Engeland.

Pizza’s

De beroving van een bezorger van Domino’s pizza in de Saffierstraat in Alphen op 13 juni vorig jaar, bekende Nassim wél. ,, Dat was een domme kinderachtige fout’’, vindt hij nu. De pizzabezorger moest twee pizza’s, een paar blikjes cola, 15 euro van de baas en 10 euro van hemzelf inleveren bij Nassim. Die had de jongen bang gemaakt door te doen alsof hij hem met een mes ging steken.

Verder wordt de Alphenaar nog beschuldigd van een overval op een woning in de Kerkstraat in het Brabantse plaatsje Lepelstraat in maart 2016. Ook daar vielen drie mannen de woning van een echtpaar binnen. De man des huizes kreeg klappen, maar deelde zelf ook klappen uit. De drie sloegen daarop zonder buit op de vlucht.

Ze zouden een tip hebben gekregen dat er in de woning een halve ton aan baar geld in de kluis lag. Twee mannen zijn al voor die woningoverval veroordeeld. Ze wezen de ontkennende Nassim als mededader aan. Hij was toen nog minderjarig. Zijn advocaat vroeg om vrijspraak voor de twee woningovervallen en wil anders hooguit veertien maanden cel opgelegd zien, de tijd die zijn cliënt al in voorarrest doorbracht. Nassim is sinds enkele maanden op vrije voeten, zij het met een enkelband. Hij volgt een opleiding. De rechtbank doet uiterlijk op 29 januari uitspraak.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.