Volledig scherm
© DP6 architectuurstudio

'64 parkeerplaatsen voor nieuw kindcentrum Leimuiden te veel'

Voor de deur van het toekomstige Integraal Kindcentrum (ikc) in Leimuiden worden circa 64 parkeerplaatsen aangelegd. ,,Overbodig”, zegt Gerco-Kees Bloemsma mede namens een twintigtal ouders en omwonenden. ,,Wettelijk verplicht”, zo reageert woordvoerster Pien van Buul van Kaag en Braassem.

Bloemsma spreekt van ‘weggegooid geld’. Volgens hem bedragen de aanlegkosten een half miljoen euro, maar de gemeente zegt dat de kosten nog afhankelijk zijn van het te kiezen ontwerp voor het ikc. De gemeenteraad bespreekt maandagavond 27 augustus in basisschool De Schakel in Leimuiden de verschillende varianten. ,,Voor het eerst in de geschiedenis van Kaag en Braassem doen we dat op locatie, dus buiten de raadszaal", aldus de gemeentelijke woordvoerster. 

Kindlinten

Quote

De resultaten hebben we vastgelegd in een gedegen rapport, dat we al diverse malen hebben gedeeld met de gemeente. Die kiest ervoor ons stelselma­tig te negeren

Gerco-Kees Bloemsma

Bloemsma verwacht dat de 64 parkeerplaatsen straks ongebruikt blijven liggen. Hij vindt dat het geld daarom beter kan worden besteed aan veilige fietsroutes. Daarbij denkt hij aan zogenoemde ‘kindlinten’: veilige, kindvriendelijke routes waarlangs kinderen zelfstandig naar school kunnen fietsen. Hij denkt aan kindlinten vanaf vanaf De Buier, de Drechtlaan en de Vogelbuurt. ,,Dat levert een veel veiliger Leimuiden op voor onze kinderen”, aldus Bloemsma.

Het nieuwe ikc telt straks 350 leerlingen. De helft van alle kinderen zou volgens de gemeente met de auto worden gebracht. ,,Dat ligt ver van de dagelijkse praktijk”, stelt Bloemsma. De Leimuidenaren die hij vertegenwoordigt hebben eigen tellingen en onderzoek gehouden. ,,Wij hebben een goed inzicht gekregen in de beschikbare ruimte en de aantallen halers en brengers. De resultaten hebben we vastgelegd in een gedegen rapport, dat we al diverse malen hebben gedeeld met de gemeente. Die kiest ervoor ons stelselmatig te negeren.”

Gedegen onderzoek

Bloemsma heeft kritiek op het rapport dat ten grondslag ligt aan de 64 parkeerplaatsen. ,,Een onderzoeksbureau heeft van de gemeente opdracht gekregen om een inschatting te maken van de benodigde parkeerruimte. Geld voor een gedegen onderzoek kregen ze niet. Ze konden hooguit een of twee keer komen tellen. Ze telden op een dag dat de helft van de kinderen van De Schakel vrij had. Verder maakten ze gebruik van Google Earth. Dat wil zeggen: vanachter het bureau, zonder onderzoek ter plaatse.''

Bloemsma vreest dat Kaag en Braassem het autogebruik stimuleert door zoveel parkeerplaatsen zo dicht bij het ikc aan te leggen. ,,Daaroor neemt het risico op aanrijdingen toe.”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.