Volledig scherm
Erin de Jong (8) geniet van ‘lekker hard door het water gaan’. © Frank de Roo

8-jarige Erin zwemt ‘lekker hard’ Ranomi achterna

Wat is er leuk aan wedstrijdzwemmen? ,,Ik ben er goed in'', zegt de 8-jarige Erin de Jong uit Bodegraven. ,,Lekker hard door het water gaan, mensen inhalen. En ik vind het heerlijk om in het water te zijn.''

Nadat ze de afgelopen twee jaar alle leeftijdgenoten had ingehaald bij haar club in Bodegraven en meer dan 70 clubrecords had gebroken, maakte ze deze maand de overstap naar de Goudse zwemclub Donk. Die club is niet alleen groter, maar er wordt ook beter training gegeven. ,,Daar hoef ik niet meer steeds op anderen te wachten'', zegt Erin.

Waterpolo

En trainen is haar lust en haar leven. Zes dagen per week ligt ze in het Goudse Groenhovenbad. Want ze doet niet alleen aan wedstrijdzwemmen, ze speelt ook waterpolo. Maar zwemmen vindt ze het leukste en het belangrijkste.

Er staat Erin één doel voor ogen: net zo goed worden als drievoudig Olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo. Ze heeft wedstrijden gezien van haar idool, ze won zelf onlangs een belangrijke race tijdens de Ranomi Cup en tijdens dat grote evenement mocht ze op de foto met de beroemde Nederlandse zwemster. Erin droomt van de Olympische Spelen in 2028.

Medailles

Terwijl de trotse jonge zwemster een doos met medailles van haar kamer gaat halen, vertelt moeder Aranea (38) dat het hele gezin behept is met het zwemvirus. Tessa, de tweelingzus van Erin, oudere zus Nienke (10), haar man en zijzelf doen aan wedstrijdzwemmen, waterpolo of staan als coach aan de rand van het zwembad.

Dan komt Erin de kamer in en zet een grote roze doos op tafel. ,,Maak maar open.'' Er zit een grote kluwen van medailles en linten in. Want Erin doet mee aan alle disciplines en alle afstanden, waaraan ze als 8-jarige pupil maar mee kan doen. Dus de 100 meter vrij-, school- rug- en wisselslag en het technisch moeilijke onderdeel de 50 meter vlinder. ,,Moeilijk?'', zegt Erin. ,,Helemaal niet. Hartstikke leuk!''

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195