Volledig scherm
Het tracé van de Vredenburghlaan tussen de Moordrechtboog en het bedrijvenlandschap Glasparel+ waarop de Bentwoudlaan aansluit tot voorlopig de Verlengde Beethovenlaan. © Kaart Provincie Zuid-Holland

Aanleg omstreden randweg tussen Waddinxveen en Boskoop snel van start

Meteen na de bouwvakvakantie maakt aannemer Boskalis Nederland een begin met de aanleg van de omstreden westelijke randweg tussen Waddinxveen en Boskoop; de Vredenburghlaan. ,,Een belangrijke stap in het verbeteren van de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio‘’, stelt gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD).

De provinciale weg met één rijstrook per rijrichting is twee kilometer lang en krijgt een snelheidslimiet van 80 km/u. De strook stil asfalt verbindt de Moordrechtboog (N457) in eerste instantie met het bedrijvenlandschap Glasparel+ bij de Plasweg, waar een extra rotonde komt. Daarna volgen de Bentwoudlaan en de Verlengde Bentwoudlaan. 

Onderweg komt er bij het begin een fietstunnel, wordt het nieuwe kruispunt op de Beijerincklaan (N453) uitgerust met verkeerslichten en krijgt de Plasweg een fietsonderdoorgang. Voor de kruising op de Beijerincklaan worden 154 grote hoge bomen gerooid.

Protest

 Om de weg voor de beide woonwijken zoveel mogelijk te verstoppen komt er een groene buffer. Die zogeheten Vredenburghzone wordt uiteindelijk net zo groot als het Gouwebos. 

Tegen de aanleg van de westelijke randweg en alle delen daarvan hebben natuur- en bewonersorganisaties tot aan de Raad van State tevergeefs protest aangetekend. Nieuw asfalt langs het Bentwoud zou zijn achterhaald, overbodig, onwenselijk en luchtvervuilend zijn. Boeren zien hun gronden doorsneden worden en moeten voortaan een stuk omrijden.

Krappe meerderheden

Zowel in de gemeenteraden van Waddinxveen en van Alphen als in de provinciale staten was er bij de voor- en tegenstanders dan ook nergens sprake van unanimiteit en moest er in alle gevallen met soms krappe meerderheden worden gewerkt.

In Waddinxveen stemden Weerbaar Waddinxveen en PvdA/GroenLinks tegen de Vredenburghlaan. Het CDA onthield zich van stemming. PCW, VVD en D66 vonden de randweg daarentegen prima voor het Gouwedorp en de buurgemeenten.

"Goed voor de economie, werkgelegenheid en de leefbaarheid in de hele regio", stelt Raymond Boer (VVD). "Als je straks naar de A12 wilt of naar de N11, hoef je niet meer door de kern van Waddinxveen, waar het een stuk rustiger en veiliger zal worden", vult Martijn Kortleven (PCW) aan.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195