Volledig scherm
Een otter. © Luc Hoogenstein

Aanleg ottertunnel deels gesubsidieerd door provincie

De kosten voor de geplande ingrepen aan de Ziendeweg om otters veilig te laten oversteken vallen voor Alphen lager uit dan geraamd. De gemeente mag voor de helft van de benodigde 195.000 euro een subsidie van de provincie Zuid-Holland verwachten. Dat blijkt uit een voorstel dat b en w aan de gemeenteraad hebben voorgelegd.

De otter, een beschermde diersoort, heeft na de kolonisatie van de Nieuwkoopse Plassen nu de polders tussen Aarlanderveen, Zwammerdam en Alphen als leefgebied ontdekt. Tussen plas en polder ligt echter de drukke Ziendeweg. Twee otters hebben die oversteek al met de dood moeten bekopen. Een ottertunnel plus de nodige rasters en een snelheidsverlaging moeten meer bescherming tegen langsrazende auto's bieden.

Gezamenlijke programma

Alphen draagt geld bij aan een streekfonds, de Landschapstafel Rijn en Veenstreek. De provincie financiert bij deze projecten steeds de helft. In dat gezamenlijke programma is onlangs een ander project ingetrokken, waardoor geld 'vrijkwam'. Dat is vervolgens aan de ottertunnel toegekend. Voorwaarde is wel dat nog dit jaar de aanleg begint. Alphen gaat ervan uit dat dat lukt.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195