Volledig scherm
Foto ter illustratie © Marcelle Davidse

Aantal aanvaringen op het water in het Groene Hart toegenomen

kaartjeHet aantal aanvaringen op waterwegen in het Groene Hart is vorig jaar sterk gestegen. Alleen al in Alphen ging het om zeven gevallen. In drie gevallen was de pleziervaart erbij betrokken.

De cijfers zijn afkomstig uit de landelijke Scheepsongevallendatabase (SOS). Meldingen van ongelukken worden door politie, inspectiediensten en (voornamelijk) vaarwegbeheerders geregistreerd. Vulling van de database is afhankelijk van de registratiegraad. 

Het kan zijn dat er in werkelijkheid meer ongevallen hebben plaatsgevonden, maar dat die niet zijn geregistreerd. De cijfers in het verstrekte overzicht zijn niet gesplitst naar waterweg. Het is dus niet duidelijk of het bij Alphen om de Gouwe, de Oude Rijn of om beide gaat.

Op de Lek in de gemeente Krimpenerwaard gaat het om vijf aanvaringen. In vier gevallen was de recreatievaart daarbij betrokken. 

In het Braassemermeer en in Gouda ging het om één aanvaring. In het eerste geval betrof het de pleziervaart, bij Gouda een vrachtschip.

Verdubbeling

Opgeteld betrof het veertien aanvaringen. Dat lijkt gering, maar het is een verdubbeling ten opzichte van 2017, maar per gemeente was het toen nog lager. Zowel op de Vinkeveense Plassen als op de Lek ging het toen om elk twee gevallen. In Alphen, Gouda en Nieuwkoop om elk één geval.

Onder andere het waterpeil speelde een rol bij de toename van het aantal ongevallen. Vorig jaar stond het water namelijk aanzienlijk hoger én lager dan normaal. Daardoor is het lastiger varen voor schippers. 

Dimitri van der Heiden, expert op het gebied van waterveiligheid bij Rijkswaterstaat, bevestigt desgevraagd dat er door het lage water meer boten vast kwamen te zitten of tegen de kant botsten.

Thijs Jagt, verantwoordelijk voor watersport bij Unigarant, de verzekeringstak van de ANWB, noemt de cijfers niet verrassend. ,,Door het uitzonderlijk mooie weer van vorig jaar is het aantal vaardagen ten opzichte van 2017 flink hoger geweest. Door de economische groei zien we verder dat de bootverkoop (speedboten, jachtschepen en sloepjes, red.) ook wat is aangetrokken. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat het in 2018 drukker is geweest op (vooral) de binnenwateren. Een toename van het aantal ongelukken is dan ook een logisch gevolg.’’

Zoek op onderstaande kaart het aantal aanvaringen in 2018 en 2017 in het Groene Hart: