Volledig scherm
Een lepelaar in de Nieuwkoopse Plassen. © Jan Kriek

Aantal broedende lepelaars in Nieuwkoopse Plassen blijven stabiel

In totaal hebben er 38 paartjes lepelaar gebroed in het Nieuwkoopse Plassengebied. Dat blijkt uit de telling die de vrijwilligers van Natuurmonumenten Wim den Beer en Joop Pieterse vorige week deden. Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren.

,,38 nesten is mooi; dat wijst erop dat de lepelaars het naar hun zin hebben in het gebied." Boswachter op de Nieuwkoopse Plassen John Pietersen vertelt over zijn dierbare vogels: ,,Sinds 2009 broeden ze in het natuurgebied. En altijd op dezelfde locatie in het rustige deel van de plassen. Lepelaars zijn grondbroeders. Die zitten heerlijk veilig op hun eigen eiland en hebben van weinig dieren iets te vrezen."

Tellen

Quote

Voor mij begint het voorjaar als ik de eerste lepelaar spot

Boswachter John Pietersen

Om te weten hoeveel lepelaars gebroed hebben, telt Natuurmonumenten elk jaar lege nesten. Vrijwilligers Wim den Beer en Joop Pieterse zijn met de boot richting het afgesloten deel van het gebied gevaren, op weg naar de inmiddels verlaten broedkolonie. 

Het aantal nesten zegt alleen niets over het aantal jongen dat succesvol groot geworden is. Een lepelaar kan wel vier eieren leggen en toch maar één jong grootbrengen. ,,Eén van de ouders vliegt naar ondiepe moerasgebieden zoals Ruygeborg of de Groene Jonker waar ze al lopend door het water op zoek gaan naar voornamelijk stekelbaarsjes. Terug op het nest kroppen ze dit op om de jongen te voeren. Dit doen ze tot de jongen na ongeveer zeven weken zelf kunnen vliegen en moeten leren hun eigen kostje te verzamelen", aldus boswachter Pietersen.

Eierschalen

Het tellen neemt eigenlijk niet meer dan 10 minuten in beslag. In de nesten liggen enkel nog lege schalen en wat witte veren. Verder wijst niets meer op de drukte van de aanwezigheid van een vogelkolonie, laat Pietersen weten. Het lepelaarjaar zit er namelijk weer op. De vogels vertrekken nu richting Mauritanië in Afrika om de winter daar door te brengen. De jongen die dit jaar in de Nieuwkoopse Plassen uit het ei gekropen zijn, blijven daar drie jaar. Pas als ze geslachtsrijp zijn, komen ze weer naar ons land om een geschikte broedplek te vinden.

Pietersen kijkt uit naar het voorjaar

De eerste lepelaars verwachten we eind februari weer terug op de broedlocatie. Pietersen: “Voor sommigen begint het voorjaar wanneer ze de eerste grutto zien. Voor anderen als ze de eerste tjiftjaf horen. Voor mij is dat als ik de eerste lepelaar spot. Het kan dan nog vriezen en koud zijn, maar het luidt voor mij echt het voorjaar in.”