Volledig scherm
© Vestigia BV Archeologie & Cultuurhistorie

Aarden wal en scherven duiden op Romeinse weg

Archeologen hebben dankzij een opgraving in Zwammerdam weer een puzzelstukje erbij van wat ooit de weg langs de Romeinse rijksgrens was.

Een strook verstevigde aarde en wat grindresten. Moeten we daar nou blij mee zijn? Jazeker, al trek je er in dit geval geen drommen geïnteresseerden mee.

Archeologe Rachel Brouwer van bureau Vestigia vertelt dat het stukje Romeinse weg werd blootgelegd toen een sloot op het terrein van zorginstelling De Bruggen moest worden verbreed. ,,Vergeleken met andere resten die we uit de Romeinse tijd kennen, was dit heel fragiel; een aarden walletje en grondresten, plus scherven van een Romeinse amfoor. Maar voor archeologen wordt hiermee het verhaal ietsje completer.’’

Bochten

De weg langs de rijksgrens, de limes, was geen rechttoe-rechtaan snelweg vanwege de grote bochten in de Rijn. ,,Er zijn al verscheidene plekken waar stukjes limes-weg zijn aangetroffen. Maar in dit gebied, tussen de castella van Zwammerdam en Bodegraven, werkten we met varianten waar de weg ongeveer moet hebben gelegen. Met deze vondst weten we het dus preciezer’’, legt Brouwer uit.

Een verrassing was de vondst niet. De onderzoekers wisten dat de weg hier ongeveer lag dankzij eerder onderzoek van amateurarcheologen in de weilanden langs de Rijksstraatweg. ,,Vooraf hadden we daarom onderzoek gedaan door middel van grondboringen. Zo konden we achterhalen of de bodem intact of verstoord was. Dus verrast? Nee. Maar het is wel heel leuk dát we dit terugvinden. Eerst kwam een bermsloot tevoorschijn, toen de resten van de weg. Dankzij aardewerk naast de weg wisten we zeker dat het om de eerste tot derde eeuw na Christus gaat.’’

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.