Volledig scherm
Het gemeentehuis van Nieuwkoop, gevestigd in Nieuwveen. © Google Street View

Acht ton nodig voor overbelaste gemeente Nieuwkoop

Door al het extra werk rond de komst van de Vomar­supermarkt achter de Intratuin in Ter Aar en de vervanging van kassen door woningbouw aan de Paradijsweg ligt het ambtelijk apparaat van Nieuwkoop op apegapen.

De situatie is zo ernstig, dat burgemeester Frans Buijserd aan de noodrem trekt. Bouwprojecten worden uitgesteld en de gemeente moet tonnen uitgeven om extra ambtenaren in te huren. Ambtenaren konden volgens Buijserd voorheen bij het ontwikkelen van een woonwijk werken volgens het ‘copy-paste-principe’. De manier waarop wijken werden ontworpen, was vaak hetzelfde.

Die ‘knip- en plakontwerptijd’ is voorbij. Zaken als aanpassing aan het veranderende klimaat, duurzaamheid en biodiversiteit veroorzaken veel kopzorgen bij ambtenaren.

Door de extra werkzaamheden hebben bouwprojecten vertraging opgelopen. Het gaat om de terreinen van basisscholen in Ter Aar en het Ashram College in Nieuwkoop die een nieuwe invulling moeten krijgen, Vrouwenakker, schoollocatie Noordeinde en Teylerspark II.

Twee extra mensen

Het college wil 800.000 euro uittrekken om twee extra mensen aan te trekken voor twee jaar. Zij moeten drie projecten vlot trekken: Langeraar Noordwest, waar 196 woningen moeten komen, het herontwikkelen van de Ashramlocatie en Teylerspark II.

De keuze valt op deze drie, omdat ze de gemeente waarschijnlijk geld opleveren waarvan de kosten van de extra inzet kunnen worden betaald.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195