Volledig scherm
Bevrijding in Alphen, mei 1945. © Foto AD

AD zoekt verhalen van 'bevrijdingsbaby's’ uit het Groene Hart

De bevrijding van het Groene Hart in mei 1945 stond niet op zichzelf. Het leidde tot een niet eerder vertoond record van het aantal geboorten. Voor een verhaal over deze bevrijdingsbaby's zijn we op zoek naar 74-jarige inwoners, die rond 9 februari 1946 geboren zijn.

Negen maanden na de feestelijke meidagen van 1945 beleefde Nederland een heuse geboortepiek van duizenden baby's, vanaf februari 1946. Ook in het Groene Hart werd het hoogste aantal geboorten ooit geteld in één jaar. Er waren na de invasie van de geallieerden op D-day veel huwelijken gesloten, die dus al snel vruchtbaar bleken.

Het CBS spreekt van 'een verhoogd aantal concepties ten gevolge van de gunstige perspectieven'. Vanwege de explosieve bevolkingsgroei kregen de kinderen van de geboortegolf de naam 'babyboomers'.

Voedsel was nog een tijd op de bon, maar in de naoorlogse maanden pakten volwassenen de draad weer op. Uitgaande van een zwangerschap van 40 weken zijn we op zoek naar mensen die geboren zijn op of rondom 9 februari 1946, die inmiddels dus zo'n 74 jaar oud zijn.

Deel de herinneringen van uw jeugd in Groene Hart met de lezers. Wat betekent dit jubileumjaar van de vrijheid voor u? Is het een soort dubbel feest?

Reacties graag naar gh.redactie@ad.nl